2022 végén készülhet el az első török elektromos autó

0

Togg néven érkezik az első török elektromos autómárka, ami nem most kezdte a szervezkedést az ügy érdekében. 2019 szeptemberében jelentette be az ország ipari minisztere Mustafa Varank, hogy Törökország még azon év decemberben bemutatja első, hazai gyártású, tisztán elektromos hajtású autójának prototípusát. Varank szerint Törökország az egyetlen ország a régióban, amely képes egy ilyen autó megépítésére. Mindehhez azonban rengeteg akadály leküzdésére és elképesztő anyagi áldozatokra van szükség. A saját török autómárka részleteiről először azon a bizonyos szeptemberi napon árultak el részleteket:

  • Három modellt terveznek, amelyeket öt különböző kivitelben építenek meg: a török autómárkának lesz szedán, hatchback, kombi, roadster és SUV modellje is.
  • A tömegtermelés 2022-ben kezdődhet.

A járművek fejlesztésében öt török nagyvállalat vállalt oroszlánrészt, a beruházás értéke eléri a 3 milliárd eurót. A saját elektromos autó projektet 2017-ben jelentette be Recep Tayyip Erdogan, aki 2019-re már bemutatót, 2021-re pedig utcai autókat ígért akkor. Mint utólag kiderült, ezek kissé túlzó céldátumok voltak.

Az első Togg bemutató valóban megvolt 2019-ben, melyet maga Recep Tayyip Erdogan miniszterelnök vezényelt le. Az eseményen bejelentették, hogy a márka üzeme egymillió négyzetméteres területen épülhet meg a tengerparti Gemlik városában. Természetesen világszerte értékesíteni szeretnék a modelleket, és 2022-re a cég infrastruktúráját már működőképes állapotban szeretnék tudni.

Rifat Hisarcıklıoğlu, a TOGG akkori elnöke elmondta: „Nem mások technológiáját kívánjuk megvásárolni, hanem a sajátunkat eladni. A saját összeszerelő üzemünket építjük meg és nem mások szabadalma alapján szeretnénk dolgozni, hanem a sajátunkén.”

Nos, az első TOGG hamarosan elkészülhet, ugyanis a márka kitűzte a gyártás beindítására vonatkozó dátumot: 2022 negyedik negyedéve. Az első modell egy SUV kivitelű, tisztán elektromos autó lesz, 500 km hatótávval. A vállalat jelenlegi igazgatója, Gürcan Karakas szerint a most még nem ismerhető nevű SUV két variánsban készül majd: egy a nyugati exportra és egy a saját belpiacra, ami nem is lesz máshol kapható. Az autóban található technológiák közel felét hazai, vagyis török beszállítók adják majd az autóhoz.

„Úgy terveztük meg az autót, mintha az is egy okoseszköz lenne, ami az internetre van kapcsolva”.

A gyártás beindítása kapcsán 800 új munkahely létesül majd azonban az értékesítési modellen még dolgoznak a marketingesek. Mint fentebb írtuk, a gyártás a török Gemlik városában kezdődik majd és éves szinten 175 000 darabos kapacitással tervez a Togg. A szükséges akkucellák java a kínai Farasis Energy németországi gyárából érkezik.

Eriqo
Főállásban Informatikus kocka, de lelkében elkötelezett gamer, kütyü és immár e-autó rajongó!