177 dízel furgont cserél elektromosra a norvég posta

0

A norvég posta 177 darab dízel furgonját cserélte tisztán elektromos autóra, ahová már megérkezett az első 132 darab Opel Combo-e modell. Várhatóan a maradék elektromos Combo-e pedig heteken belül csatlakozik a flottához.

Megvan az esély arra, hogy még idén eltűnik a belsőégésű motorral szerelt autó a norvégi eladásokból. Ilyenkor szokott előjönni az a tipikus megjegyzés, hogy „persze, de mi lesz az eddig eladott belsőégésű motoros autókkal?”. Nos, természetesen várható, hogy ilyen ütem és persze anyagi lehetőségek mellett akik ezek helyett hamarosan új autót vesznek, szintén elektromos verziót fognak választani.

Erre kiváló példa a norvég posta (Posten Norge) tavaly novemberben elindított programja, aminek legújabb állomása érkezett most el. A cél a teljes teherautó flotta elektromosra cserélése. Természetesen mindez fokozatosságot kíván, de a folyamat elindult. Ennek a pogramnak az értelmében most újabb 177 darab dízeles furgon köszön el a szolgálattól és adja át helyét egy-egy elektromos Opel Combo-e típusnak.

A megrendelésből 132 darab már meg is érkezett az országba, melyek Drammen kikötőjében várnak – írja közleményében a Posten Norge. A cég műszaki osztálya már meg is kezdte a szükséges átalakításokat: például az utasüléseket levélszekrények számára kialakított polcra cserélték. Az Opel Combo-e posta szolgálatra átalakított flottája folyamatosan kerül elosztásra az ország postaegységeihez. Hamarosan pedig további 45 darab csatlakozik majd a mostani kontingenshez.

Sajnos a megrendelt járművek változatairól a Posta a közleményében további részleteket nem közöl. Amit tudunk, az az, hogy az Opel Combo-e a következő változatokban érhető el: Combo-e Cargo, Combo-e Cargo duplakabinos és Combo-e Life (személyszállító kivitel). A Combo-e Cargo és a Combo-e Life ráadásul kétféle hosszúságban kapható: L1 és L2.

Ez a mostani 177 darab furgonigazából kiegészíti azt a 378 darabos rendelést, amit 2021 októberében adott le a norvégok postája. Akkor 323 darab belsőégésű furgont cseréltek le elektromosra, de úgy látszik, hogy kell még jó néhány darab a napi ügyvitelhez. Ezenkívül a Norvég Posta 29 elektromos teherautót rendelt a Volvo Truckstól még februárban. A megrendelés a Volvo Trucks eddigi legnagyobb Norvégiából származó megrendelése volt. A Norvég Posta által rendelt elektromos teherautók ugyanazzal a hajtáslánccal rendelkeznek és két-, illetve háromtengelyesek.

Eriqo
Főállásban Informatikus kocka, de lelkében elkötelezett gamer, kütyü és immár e-autó rajongó!