Tisztán elektromosan tér vissza a Mini Paceman

0

A Mini 2024-ben dobná piacra teljesen újjászületett verzióban a Paceman modelljét tisztán elektromos meghajtással.

A jelenleg kapható egyetlen tisztán elektromos Mini-t lehet utálni, vagy szeretni, de senkiben nem hagy üres érzelmeket az autó. Az ellenzők leginkább a viszonylag kicsi akkupakkot (32,6 kWh bruttó kapacitás) emlegetik fel hibaként a 2019 nyarán bemutatkozott Mini Cooper SE esetében. Ami egyben jelenleg az egyetlen, ma is megvásárolható tisztán elektromos hajtásláncú Mini modell.

Azóta azt is tudni, hogy úton van az utód, melyben vélhetően ezt az egyetlen komoly hátrányt is le fogja tudni dolgozni az angol miniautó. Köztudott, hogy a Mini 2030 helyett 2025-re tűzte ki azt a céldátumot, miután kizárólag csak a tisztán elektromos meghajtással fognak foglalkozni.

Az aktuális infók alapján pedig 2023-tól jönnek a további modellek a mostani Cooper SE mellé. Az első jelentkező a már említett második generációs (vagy nevezzük Facelift-es) Cooper S lehet, amit tavaly decemberben álcafólia nélkül fotóztak le Kínában, egy eldugott sikátorban.

Majd ott van a Countryman újjászületése tisztán elektromosként, hiszen jelenleg aki külső forrásból tölthető akkuval venné a típust, annak maximum a PHEV verzió áll rendelkezésére. A legutolsó információk szerint a BEV Countryman 2023-ban gurul le a gyártósorról, mint az első Németországban készülő modell. A jelenlegi Mini Countryman utódjaként érkező új crossovert – a BMW Group döntése értelmében szerződéses megbízás keretében – a Szászországban működő lipcsei üzem gyárthatja. Ezzel a müncheni központú vállalatcsoport első olyan létesítményévé lép elő, amelyben BMW és Mini modellek egyaránt készülnek.

A legújabb hírek szerint (Car Magazine) 2024-től egy újabb tisztán elektromos Mini érkezik a vásárlók kegyeit keresve. Ezúttal is egy régi ismerős tér vissza kipufogók nélkül. A Paceman. Az angol autós magazin szerint a márka erősen fontolgatja a 2017-ben leállított gyártású modell visszahozását a palettára, természetesen tisztán elektromos alapokon.

A Paceman gyakorlatilag a Countryman sportosabb, coupe-jellegű variánsa volt és 2013-tól gyártották, egészen 2017-ig. Karrierjük együtt indult, de kettejük közül csak a Countryman kapott második és azóta egy harmadik generációt. Majd talán most, az elektromos meghajtással a Paceman is kaphat egy új esélyt.

Az új Paceman azonban 4 ajtós verzióként érkezhet meg és az elektromos Ford Puma, valamint az Opel Mokka-e vadászterületén ténykedne. A várakozások szerint érkezhet az összkerékhajtás, az akkupakk mérete pedig minimum 60 kWh körül alakulhat, hozzá 400 km körüli hatótávval.

Eriqo
Főállásban Informatikus kocka, de lelkében elkötelezett gamer, kütyü és immár e-autó rajongó!