Saját elektromos autós padlólemezt fejleszt a Jaguar

0

A patinás nevű angol Jaguar egy ideje keresi az útját, hogy minél biztosabban át tudja menekíteni örökségét az autóipar következő időszakába. Oda ahol a belsőégésű motor helyett elektromos hajtásúak mozgatják az autókat. Ennek első jele az volt, mikor tavaly februárban az elsők között jelentették be, hogy meghúzták ők is a maguk céldátumát a belsőégésű motor tekintetében. Ráadásul talán a legkorábbit: 2025.

Attól az évtől a Jaguar nem fog új modellt piacra dobni, melyben belsőégésű motor van. Azonban hagyott magának némi időt a márka, hiszen az addig megismert modellek továbbra is elérhetőek lesznek egy darabig a belsőégésű motorokkal. A fenntarthatóságra összpontosító stratégia értelmében 2039-re kerülni kell a CO2-kibocsátást a termékek elállítása során, a telephelyek és az ellátási lánc működése közben is.

Azonban kissé kapkodósnak tűnik a Jaguar ezen célkitűzése, hiszen a „Reimagine’ néven futó projektjük számos elektromos modell gyártását irányozza elő. Mindezekhez pedig hiányzik az a padlólemez, melyre mindezt megépíthetné a Jaguar.

Sajátja platformja egyelőre nincs a Jaguarnak. A Jaguar kínálatában ott van az I-Pace, mint tisztán elektromos autó, de ez a típus viszont a JLR D7e padlólemezre épül. Mindez pedig a D7 átépített változata. Utóbbi viszont egy alapból belsőégésű motorokat fogadni képes padlólemez. Ezért a JLR egy olyan megoldást keres, amivel biztosan megoldaná a padlólemez kérdését a következő évekre.

Ez a probléma látszik most megoldódni. Bár hivatalos infók egyelőre nincsenek, de iparági értesülések szerint a Jaguar mégis megoldotta a gondot. Nem egy, már létező megoldást fognak bérelni, hanem maguk fogják azt megtervezni. Az új padlólemez neve Panthera lesz és az összes új, 2025 után érkező elektromos Jaguar erre fog felépülni. Állítólag azért döntöttek saját padlólemez fejlesztése mellett, mert a bérelhető konstrukciókban elérhető padlólemezek nem képesek a Jaguar által támasztott igények kielégítésére.

Sajnos semmilyen más információ jelenleg nem érhető el ezzel kapcsolatban. Az első elektromos Jaguar, ami már a Pentherára épül meg tehát valamikor 2025-ben várható és vélhetően biztosra megy a márka az újdonság tekintetében, vagyis egy SUV-jellegű autót várhatunk.

Eriqo
Főállásban Informatikus kocka, de lelkében elkötelezett gamer, kütyü és immár e-autó rajongó!