General Motors: cél a közel félmillió leszállított elektromos autó

0

A General Motors azt a célt tűzte ki maga elé, hogy idén és jövőre összesen 400 000 tisztán elektromos autót szállítson ki Észak-Amerikában.

Az amerikai General Motors alaposan meg akarja húzni a 2022-es évet az elektromos modellek értékesítése tekintetében. Tavaly többször is jöttek a GM vezetőitől olyan nyilatkozatok, melyek arról szóltak, hogy az iparág vezető vállalatát, a Teslát célozták be maguknak.

Legyen így. Az egészséges versenyhelyzet mindenkinek jó, de leginkább az elektromos autók terjedésének fog kedvezni. Ezzel együtt pedig a jelenlegi árszint is csökkenni tud, ha valóban tömegesen elkezdenek terjedni az elektromos járművek. A GM pedig keményen oda akarja tenni magát idén. Hiszen a legújabb értesülések szerint idén és jövőre összesen 400 000 elektromos autót akarnak majd legyártani és eladni Észak-Amerikában.

Ezekről az elmúlt napokban Marry Barra, a GM vezérigazgatója beszélt. A cél elérése érdekében a pénzt sem sajnálja a GM. Ugyanis további 6,6 milliárd dollárt önt a gyárak fejlesztésére és a gyártói kapacitás bővítésére az autógyártó. 2025-re pedig legalább évi 1 millió észak-amerikai eladott elektromos autó a cél, amiből 600 000 darab pickup lesz. Csak összehasonlításképpen tudjuk elmondani, hogy a Ford 600 000 ilyen járművel számol 2024 végéig.

Azt már most elmondhatom, hogy az Észak-Amerikában tervezett 1 milliós gyártási darabszám nem lesz elég a meredeken emelkedő igények kielégítésére, melyre az évtized közepétől számítunk elektromos modelljeink esetében. Ezért is folytatjuk a belsőégésű motorral szerelt autók gyártási kapacitásait átcsoportosítani az elektromos modellekhez és tervezünk egy harmadik üzemet is, az elektromos haszongépjárműgyártás igényeinek kiszolgálásra. Jelenleg ennek az üzemnek a tervein dolgozunk és mint tudunk, jelentkezünk a részletekkel.”

Eddig a Factory Zero (Detroit-Hamtramck) és az Orion Township Assembly voltak kijelölve az elektromos modellek gyártására, mint fő központok, de úgy látszik hogy a GM szerint ez kevés lesz. Utóbbiban fog egyébként a Chevrolet Silverado elektromos változata is készülni, amire már most 110 000 előrendelése van a GM-nek, pedig nagyjából csak 1 hónapja mutatták be. De a jóval drágább Hummer EV-nek sem kell szerénykednie a maga 59 ezres rendelési számával. És akkor még ott van a Brightdrop furgonok közel 25 ezer darabos tétele. Az Equinox elektromos változata pedig vélhetően még ezeket a számokat is a porba alázza majd, hiszen 30ezer dolláros nyitóárával igen kellemes ajánlatnak tűnik.

Eriqo
Főállásban Informatikus kocka, de lelkében elkötelezett gamer, kütyü és immár e-autó rajongó!