Brutális mennyiségű előrendelésnél jár a Silverado és a Hummer

0

Az amerikai General Motors a napokban adta ki jelentését a 2021-es év, valamint a negyedik negyedév eredményeit taglaló riportját. Ebben számos gazdasági adat mellett olvasni lehet az Ultium-alapú elektromos járművek előrendelési számairól. Most ezekbe ugrunk fejest.

A tavalyi év legsikeresebb modellje kétségkívül a Chevrolet Silverado elektromos változata volt. A GM erre a modellre több, mint 110 000 előrendelést gyűjtött be, csupán egy hónap alatt. Ezt a számot jellemzően magánemberek, flottaüzemeltetők rendelései adták ki és az előrendelések folyamatosan pörögnek. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy a konkrét premierje a Silveradónak 2022 január elején volt, ennek ellenére a GM a tavalyi eredményei közé is bevette.

Ideje van az előrendelőknek, hiszen a Silverado első darabjai majd csak 2023-ban érkeznek meg a megrendelőkhöz. A GM, hasonlóan a Fordhoz igencsak jól járt az első elektromos pickupja bemutatásával, hiszen mindkét modellre hatalmas az érdeklődés A Ford F-150 Lightning a decemberi előrendelés-nyitás óta gyorsan összeszedett több, mint 200 000 igényt. Le is kellett állítani az F-150 esetében az előrendeléseket egy időre. Azonban így is közel 3 évbe telik majd ezt a rengeteg autót legyártani.

Az Ultium padlólemezre egyelőre csak pickupok épülnek. Vélhetően a GM biztosra akar menni a platform sikerét illetően és míg Kínában, vagy Európában az SUV a tuti, addig az Államokban a pickup jelenti a biztos pontot. Ennek megfelelően a másik elektromos pickup, a GMC Hummer EV is szép számokat szedett össze tavaly, pedig itt már máshol indul az árcetli. A pickup és az SUV kivitelek összesen 59 000 darab előrendelést szedtek össze. Utóbbi kiszállításaira 2023-ig kell várni.

Végezetül azt is el tudjuk elmondani, hogy a Brightdrop modellek (ezek a GM elektromos haszongépjárművei, melyek szintén Ultium-alapúak) szintén több, mint 25 000 előrendeléssel járultak hozzá a szép eredményekhez. Jelenleg két modell, az EV600 és az EV410 hozta össze ezeket a számokat. A különböző flottaüzemeltetők 18 ezres rendelése mellett ott van még a Walmart (5000 db) és a FedEx (2500) is. Az első Brightdrop modell, amit elkezdenek gyártani, az EV600 lesz, 2022 végén. A termelés évi 30 000 darabbal indul, melyet akár duplázni is tudnak majd.

Eriqo
Főállásban Informatikus kocka, de lelkében elkötelezett gamer, kütyü és immár e-autó rajongó!