Elektromos pickupot mutatott be a Chevrolet

0

Azt hiszem az Egyesült Államokban most nagy örömködés van az elektromos meghajtású pickupok kedvelőinek körében, hiszen egy újabb választási lehetőséggel gazdagodtak ezek az emberek az elektromos Chevrolet Silverado tegnapi bemutatása után. Az autót maga a General Motors jelenlegi vezetője, Mary Barra mutatta be a nagyközönségnek.

Az első találgatások egy elektromos Silverado kapcsán még 2020 nyarán érkeztek, majd idén áprilisban tényként beszélt erről a GM. 2022 januárjában pedig itt vagyunk, bemutatkozott a Chevrolet Silverado EV, az alábbi tulajdonságokkal:

  • Várható hatótáv: 400 mérföld (643 km).
  • Akár 664 lóerő és 1057 Nm nyomaték jelenléte a Wide Open Watts mód aktiválásakor. Ezen üzemmód esetén a 0-100 km/h gyorsulás megvan 4,5 mp alatt.
  • Akár 350 kW DC és 10,2 kW AC töltési teljesítmény
  • 8000 és 10.000 font (3628 kg és 4535 kg) vontatható tömeg, később elérhető lesz egy 20.000 (9071 kg) tömeget vontatni képes verzió is.
  • Supercruise önvezetési képességek

Az elektromos Silverado természetesen a GM Ultium padlólemezére és akkumulátor-technológiájára épül fel, utóbbiról a Hummer EV kapcsán már tudjuk, hogy akár 4×50 kWh kapacitással is kérhető (24 modulban). A 350 kW-os villámtöltés is jól hangzik, a GM kihangsúlyozta, hogy egy alkalmas töltőn 10 perc alatt 160 km megtételére elegendő hatótávot lehet beletölteni az autó akkupakkjába. A Ford F-150 Lightning-hoz hasonlóan a Silverado is képes lesz a kétirányú energiaáramlás megvalósítására, vagyis az autó képes lesz energiával ellátni különböző elektromos gépeket, akár 10 aljzaton keresztül.

Ezenkívül az alvázat független első és hátsó felfüggesztéssel tervezték, a hajtóerőt az első és hátsó hajtómotorok (e4WD rendszer) adják át a rendelkezésre álló 24 colos kerekekre. Az automatikus adaptív légrugózás lehetővé teszi a jármű 50 mm-es határon belül történő emelését vagy leengedését.

Az autó utasterében számos kényelmi megoldás várja a leendő vevőket, köztük a Linux-alapú Ultifi fedélzeti rendszer is, ami egy hatalmas, 17 colos kijelzőn fut. Ez szinte közvetlenül összeér majd azzal a 11 colos kijelzővel, ami a sofőr előtt található meg. Az autóba való bejutás akár okostelefonos alkalmazással is történhet.

Az elektromos Silverado különböző kivitelei 2023-ban mutatkoznak be. Így legkorábban majd csak jövőre találkozhatunk ezzel az autóval, amiből a legolcsóbb verzió 39.900 dolláros áron hozható el.

Eriqo
Főállásban Informatikus kocka, de lelkében elkötelezett gamer, kütyü és immár e-autó rajongó!