Ezer kilométeres hatótáv – itt a Mercedes VISION EQXX

0

A Mercedes-Benz bemutatta a legújabb tisztán elektromos koncepcióautóját VISION EQXX néven, ami akár ezer kilométert is ki tud magából préselni egyetlen feltöltéssel.

A Mercedes-Benz nem az akkumulátornöveléssel akarja elérni a nagy hatótávot, hisz ilyen elektromos autókat bármelyik gyártó tud gyártani. Mellesleg a technika sem ebben az irányba halad, hanem a jobb gyártók az aerodinamika és a hajtáslánc párosításával akarnak négy számjegyű kilométereket elérni. Legalábbis a Mercedes-Benz is így gondolja.

Tegnap este a Mercedes-Benz bemutatta legújabb tisztán elektromos koncepcióautóját ami a VISION EQXX nevet kapta. Az EQXX ultra-hatékony elektromos hajtáspáccal, könnyű vázzal és fenntartható anyagokból készült. Igaz, hogy az EQXX egy prototípus, de kezdeti specifikációi megdöbbentőek és rengeteg jövőbemutató részletet mutatott meg a Mercedes a jövőbeli elektromos autóihoz.

Az autó újraformálásával a Mercedes megalkotta történetének leghatékonyabb modelljét, melyet a Forma-1 csapat mérnökeivel közösen fejlesztettek ki közel másfél év alatt. Légellenállási együtthatója mindössze 0,18.

Az alapos fejlesztéseknek, az elektromos rendszer fejlett hőkezelése és a jelentős súlycsökkentés rendkívül alacsony fogyasztást eredményez. A Mercedes-Benz szerint 100 kilométerenként körülbelül 10 kWh fogyasztást produkál az EQXX. Mindez azt jelenti, hogy egy 100 kWh-s akkumulátorral, mint amilyet egyes Mercedesek már kínálnak a piacon, az EQXX maximális hatótávolsága körülbelül 1000 kilométer lenne, szemben a széria Mercedes-Benz EQS körülbelül 770 kilométerével.

A Mercedes ezt a számot fosszilis üzemanyag-fogyasztásra is lefordította és ez körülbelül 1 liter/100 km fogyasztáshoz hasonlítható. A házon belül épített szuper hatékony elektromos hajtáslánc 95%-os hatásfokú, vagyis az akkumulátorból származó energia 95%-a a kerekeknél köt ki. Továbbá az EQXX 100 kWh-s akkumulátorát is házon belül tervezte a Mercedes, ami 200 Wh/kg energiasűrűségű és 50%-al kisebb térfogatú és 30%-al könnyebb, mint az EQS akkupakkja. Mindez 900 volton működik.

Ami a teljesítményt illeti, az elektromos motor 204 lóerőnek megfelelő teljesítményt nyújt, miközben az autó súlya körülbelül 1750 kilogramm. A tetőn elhelyezett napelemek táplálják az akkumulátort, ami további 25 kilométeres hatótávolságot biztosít.

Végül, a kabin innovatív kialakítással büszkélkedhet, köszönhetően a könnyű, fenntartható és organikus anyagok használatának, mint például a vegán szálak (bambusz) vagy a bőr alternatívái, mint például a Mylo (gombákból készült vegán bőr) vagy a Deserttex, egy kaktuszrostokból származó bioanyag, amely szintén a bőr alternatívája.

e-cars.hu
Elektromosan közlekedsz, vagy a váltáson töprengsz? Érdekelnek a legfrissebb hírek az e-autók világából, vagy foglalkoztatnak a legújabb fejlesztések az elektromosság és a fenntarthatóság területén? Akkor jó helyen jársz!