Nagyon jól szerepel az elektromos Kia EV6 a globális piacon

0

A Kia is nagyot megy mostanában, köszönhetően a tulajdonos Hyundai-nek és az általuk kifejlesztett E-GMP padlólemeznek. Erre épül ugyanis az EV6, ami jelenleg a legnépszerűbb tisztán elektromos modellje a márkának.

Viszik is szépen az autót szerte a világon és vele együtt a Kia elektromos szegmense továbbra is erős növekedésben van az amúgy csökkenő eladásokon belül (13,3 százalék a tavalyi év ugyanezen időszakához képest). Utóbbit a teljes portfólióra kell érteni, melyben benne vannak a belsőégésű modellek is.

A folyamatosan növekvő népszerűségen túl a nyersanyaghiány sem tud okozni visszaesést ezen autók kereslete iránt, hiszen a gyártók az elektromos modelleket helyezik most prioritásba.

A Kia és a számok tekintetében az alábbi volt a helyzet 2021 novemberében: a Kia 222.232 darab autót adott el világszerte, ebből jelenleg 3 elektromos modell vette ki a maga részét, az alábbi megoszlásban:

  • Kia Soul EV: 586 darab (globálisan, a Dél-Koreára vonatkozó értékesítési számok nem ismertek)
  • Kia Niro EV: 5223 darab (globálisan, a Dél-Koreára vonatkozó értékesítési számok nem ismertek)
  • Kia EV6: 5164 darab (globálisan 2962 darab, míg Dél-Koreában 2202 darab került eladásra)

Az alábbi, Insideevs-által készített grafikon szerint az EV6 egy kissé visszavett a lendületből novemberben, hiszen októberben majdnem 7000 darab kelt el belőle. Kiolvasható a grafikonból az is, hogy az EV6-ból már több, mint 24.000 darab kelt el a 2021-es év eddig időszakában és jó eséllyel pályázik év végére a 30.000 eladásra az EV6, ha így mennek tovább a dolgok.

Ha egybe vesszük az EV6-Soul-Niro trió számait globálisan, akkor idén eddig több, mint 77.000 eladott tisztán elektromos autót adott el a Kia. Ráadásul ezek csak a Dél-Koreán kívül eladott darabok, mivel a Kia nem nagyon akarja kiadni a hazai piacán eladott autók számait. A számok még erősebbek, ha azt vesszük, hogy ezek csak a tisztán elektromos autók értékesítési adatai, amiben nincsenek benne a PHEV-ek számai, mely kategóriával akár 30 százalékkal is több e-autóról beszélhetünk a Kia esetében.

Eriqo
Főállásban Informatikus kocka, de lelkében elkötelezett gamer, kütyü és immár e-autó rajongó!