Herbert Diess maradhat a VW Csoport vezetője

0

Hivatalos, ugyanis Herbert Diess továbbra is a Volkswagen Csoport vezérigazgatója marad – jelentette be a cég. 

Úgy néz ki, hogy lassan lecsendesülnek a dolgok a VW Csoport vezetője körül. Herbert Diess-nek nem volt könnyű éve, párszor alaposan “bekérdezett nála” az igazgatótanács és a részvényesek is, hogy miért úgy csinálja a dolgait, ahogy.

Diess-nek jutott az feladat a VW Csoportnál, hogy átsegítse a jövőbe a német autógyártót, ahol az elektromos meghajtás a nyerő és a belsőégésű motor marad a hóbort. Elköteleződése az elektromos meghajtás felé megkérdőjelezhetetlen. Irányítása alatt a Volkswagen Csoport tette talán eddig a legtöbbet az átállás érdekében a klasszikusnak nevezhető autógyártók közül.

Azonban legutóbb talán kicsit elvétette az időzítést és rosszul fogalmazta meg amit mondani szeretett volna.

A szakszervezetek rögtön riadót fújtak és nem hagyták annyiban az ügyet, aminek az lett a vége, hogy a tavaly decemberben egyszer már bizalmi szavazást nyert Diess-t megint kérdőre vonták a szakszervezet képviselői és az igazgatótanács is. Egy évvel később, napjainkban újra Diess a fő téma. Ám ezúttal úgy tűnik, hogy a dolgok kedvezőtlenül fognak alakulni számára. A Reuters már pár napja megírta (és mi is), hogy Diess megmarad jelenlegi pozíciójában, vagyis a vezérigazgatói székben, de jogköreit alaposan meg fogják vágni.

Nos, a hírportál ismét jó értesüléseket szerzett, ugyanis péntektől hivatalos, a fent vázolt teória. A VW Csoport felügyelőbizottsági ülését követően az a döntés született, hogy Herbert Diess nagyrészt visszavonul az üzletág operatív döntési oldalától és munkája a csoport stratégiájára összpontosít a továbbiakban. Miközben továbbra is a márkák (VW, Skoda, SEAT márkák) felelős igazgatósági tagja lesz, megkapja a CARIAD autóipari szoftverrészleg felelősségét (az Audi vezérigazgatóját, Markus Duesmannt váltja), valamint a továbbiakban nem áll a VW kínai divíziója élén többé.

A VW márka jelenlegi vezérigazgatója, Ralf Brandstätter veszi át a Kínáért felelős igazgatósági tag tisztjét. 2022. augusztus 1-től Stefan Wöllensteint is leváltja a VW Group China vezérigazgatói posztján. Brandstätter feladata a világ legnagyobb autópiacán történő értékesítés újraélesztése lesz és Pekingbe költözik az új szerepkör miatt. 2022. január 1-jétől előléptetik a VW Csoport igazgatótanácsának élére is, amely az újonnan alapított Volkswagen Passenger Cars divízió tevékenységéért felelős.

Mivel Brandstätter 2022 közepén elhagyja a VW márka vezérigazgatói posztját, helyét a Škoda jelenlegi vezérigazgatója, Thomas Schäfer veszi át, 2022. július 1-től. A VW-csoport egyelőre nem jelentette be, ki váltja Schäfert a Škodánál.

Az igazgatósági döntések után szóba került a VW stratégiája a következő évek tekintetében. A fő irányvonal a már létező 5 éves tervük bekerülési költségének növelése 50 százalékkal (+59 milliárd dollár) és az e-autók gyártását támogatandó, az üzemek fejlesztésére is jut 159 milliárd euró.

Eriqo
Főállásban Informatikus kocka, de lelkében elkötelezett gamer, kütyü és immár e-autó rajongó!