4680-as XFC cellákat gyártott a StoreDot

0

Úgy tűnik, a Tesla tavalyi bejelentése a 4680-as celláról sok autóipari szereplő és akkumulátorgyártással foglalkozó vállalat figyelmét felkeltette. A nagyobb méretből fakadó problémákat sikeresen kiküszöbölte a Tesla, melyek elsősorban a megnövekedő belső ellenállásról és annak következményeire mutattak rá. Az első „másolatok” természetesen hamarosan elő is kerültek Kínából.

Nem csak a kisebb gyártók próbálkoznak a saját 4680-as formátumú cellák előállításával. A hírek szerint az LG Energy Solution is reszelgeti a saját megoldását erre a méretre. Az infók szerint a már létező NCMA kémiás celláit (Nikkel – Kobalt – Magnézium – Aluminimum oxid) fejlesztenék tovább. Céljuk az, hogy az ilyen cellákkal szerelt személyautók hatótávja nagyjából 600 kilométer legyen. Meglátjuk hogyan alakul ezen törekvések életútja.

Azonban most egy újabb játékos törekvéseit mutatjuk be a formátumra, ők a StoreDot. A cég egyelőre startup jelleggel működik, de nem kevesebbet állítanak, mint hogy elkészültek a saját akkucellájukkal, ami a 4680-as formátumra épül. Szeptemberben már volt róluk szó a sajtóban, akkor készültek el az első ilyen cellájukkal, ami működött. Vélhetően sokat emeltek át abból a technológiából, amit évek óta folyamatosan fejlesztettek.

“Megpróbáltuk bemutatni, hogy ha kicserélünk néhány anyagot egy lítium-ion akkumulátorban, akkor öt perc alatt feltölthetővé válhat” – mondta a mérnök képzettségű cégvezető, Doron Myersdorf.

A rendkívül gyors töltési képesség elérése érdekében többek közt szilíciumra váltották a lítium-ion elem negatív pólusán az addig alkalmazott grafitot.

A napokban pedig újabb hír érkezett a StoreDot irányából, pontosabban annak kínai gyártópartnere, az EVE felől. Szerintük sikeresen tudtak nemrég legyártani egy teljes elő-szériát a fent tárgyalt cellából. Ráadásul egy olyan gyártósort kellett ehhez csupán átalakítani, amin eddig is akkumulátorok készültek, ezzel pedig a későbbi partnerek részéről szükséges befektetési összegeket lehet csökkenteni. Különösen ha olyan vállalatok jelentkeznek be a technológiáért, melyek jelenleg is gyártással foglalkoznak.A StoreDot XFC (extreme fast charge) cellának nevezete el az új terméket, mely tömegtermelése 2024-ben indulhat be.

Eriqo
Főállásban Informatikus kocka, de lelkében elkötelezett gamer, kütyü és immár e-autó rajongó!