Két nap múlva mutatják be a legnagyobb elektromos Kia-t

0

A Hyundai Ioniq termékcsaládhoz hasonlóan a Kia is építgeti a saját elektromos autós portfólióját, melyet első körben szintén három taggal kíván elindítani. Az első egy crossover, ami EV6 néven bemutatkozott a világnak. Rögtön számos rajongót szerezve magának.

A Hyundai-el ellentétben a Kia a középső tagnak nem sportautót választott, hanem egy közepes méretű SUV-t, ami az EV7 nevet kapja meg. Erről az elektromos autóról egyelőre nem sok tudható, nagyjából pár rajongói renderkép és egy sejtelmes teaser-fotó. Érkezése a mostani ismereteink szerint 2023-ra várható.

A Hyundai legnagyobb Ioniq-tagjához hasonlóan a legnagyobb Kia EV-tag sem igazán ismert. Az új elektromos modell EV9 néven várható és mivel a nagy SUV-k igazi piaca az Egyesült Államok, a Hyundai ötletéhez hasonlóan a Kia is itt vezetheti be első körben az EV9-et. Szerencsére időpont is társul bemutatóhoz: 2021 november 11. Erről egy Instagram poszt is születette, amin az autó körvonalai láthatók:

Az autó körvonalait alaposabban szemügyre véve egy Sorento-nál is nagyobb testet várhatunk, talán a Telluride méretében. Sajnos semmilyen további infó nem tudható az autóról, de vélhetően november 11-én ez is megváltozik.

Kia Telluride

A Kia stratégiáját áttekintve elmondható, hogy ők egy nagyobb családban gondolkodnak, mint a Hyundai. A Kia be is jegyezte az EV1, EV2 … EV7 neveket. Ebből négy modell lesz SUV/Crossover, kezdve az EV6-tal. Hogy a nevezéktanban kisebb kategóriás autók milyenek lesznek, azt még nem tudni. Az autók 2027-ig folyamatosan érkeznek majd meg a nagyközönségnek, eddig ugye az EV6 a már bemutatkozott.

A Kia e-autós stratégiája 2019 decemberében került ismertetésre, a „Strategy 2025” projekt néven, majd jött a Plan S. De milyen főbb pontokat is tartalmaz a Plan S?

  • a cég 2025-ig 11 elektromos autót (tisztán elektromos és plug-in hibrid) tervez piacra dobni, és az elektromos autózás piacának 6,6 százalékát szeretné uralni
  • 2025-re az összes eladott járművük 25 százaléka környezetbarát legyen
  • 2026-ra évente eladott elektromos autók száma 500 000, környezetbarát autóké 1 millió
  • egy elektromos töltési infrastruktúra kiépítése
Eriqo
Főállásban Informatikus kocka, de lelkében elkötelezett gamer, kütyü és immár e-autó rajongó!