2025-ig több ezer e-autó töltőállomás épülhet Csehországban

0

Csehországban a közlekedési minisztérium 2025-ig több ezer töltőállomást szeretne üzembe helyezni, a CEZ energiacég és a Volkswagen leányvállalatával a Skoda Auto-val.

Ahogyan haladunk előre az elektromos mobilitás idővonalán, úgy lesz minél több embernek elektromos autója. Ezekhez az autókhoz viszont töltőhálózat is kell. Főleg, amik az átutazást, vagy a társasházakban élő elektromos autósok igényeit szolgálják ki.

Csehországban is dübörög a villamosítás, így itt sem állhat meg a töltőhálózat fejlesztése. A fejlődés egyik fő motorja lehet a pár napja lezajlott tárgyalás-sorozat, melynek résztvevői a Volkswagen Csoportot képviselő Herbert Diess, Karel Havlíček (Cseh Miniszterelnök-helyettes és Ipari miniszter) és Thomas Schäfer a ŠKODA AUTO vezérigazgatója voltak.

A Prágában zajló tárgyalásokon a résztvevők legfőképp a cseh autóipar jövőbeli irányaival kapcsolatban osztották meg nézeteiket. A megbeszélés fő célja az volt, hogy közösen meghozzák a következő lépéseket annak biztosítása érdekében, hogy Csehország erősebben kerüljön ki az autóipar alapvető átalakulási folyamatából.

A Volkswagen Csoport többek között azt tervezi, hogy az évtized végéig hat gigaüzemet épít Európában (melyek teljes kapacitása 240 GWh lesz évente), hogy eleget tegyen az akkumulátorcellák iránti növekvő igényeknek és garantálja az ellátás biztonságát. E cellagyárak egyike Közép- vagy Kelet-Európában épül. A pontos helyszínről 2022 első felében várható a döntés.

„A ŠKODA ENYAQ iV az egyik legvonzóbb elektromos autó Európában. A kereslet egyértelműen meghaladja várakozásainkat. Örülök, hogy a cseh kormány teljes mértékben elkötelezett az elektromos járművek és a töltési infrastruktúra iránt.” – mondta Herbert Diess.

Csehországot, hazai piacunkat elektromos mobilitási központtá fejlesztjük a NEXT LEVEL – ŠKODA STRATEGY 2030 részeként. Célunk munkahelyek biztosítása és újak létrehozása, hogy az ország erősebbé váljon a hosszútávú átalakulási folyamatok végére.” – emelte ki Thomas Schäfer.

A találkozón Karel Havlíček, miniszterelnök-helyettes és egyben ipari, kereskedelmi és közlekedési miniszter, Daniel Beneš, a ČEZ Csoport igazgatótanácsának elnöke és Martin Jahn, a ŠKODA AUTO értékesítési és marketing igazgatótanácsának tagja, valamint közúti állami ügynökségek és a vasúti közlekedés képviselői szándéknyilatkozatot írtak alá annak érdekében, hogy 2025-ig több ezer elektromos autó töltőállomás épülhessen meg Csehországban.

A töltőállomásokat a vasútállomások mellett és a főutak mentén üzemelik be és a ČEZ Csoport CO₂-semleges villamosenergiájával látják el. A ČEZ Csoport Közép- és Kelet-Európa legnagyobb energiacsoportja, valamint Csehország legnagyobb villamosenergia -termelője. A töltési infrastruktúra bővítésének célja, hogy jelentősen felgyorsuljon az elektromos mobilitásra való áttérés és ezáltal az ország dekarbonizációja. A töltőpontok helyét a ŠKODA AUTO és az Elli, a Volkswagen Csoport töltési megoldásokkal foglalkozó leányvállalata együttműködésben határozzák meg.

Eriqo
Főállásban Informatikus kocka, de lelkében elkötelezett gamer, kütyü és immár e-autó rajongó!