Elkészült a NEXT-E projekt magyarországi töltőhálózata

0

Újabb fontos állomásához érkezett az e-mobilitás magyarországi fejlődése: a MOL átadta a részben európai uniós támogatással megvalósult NEXT-E projekt keretében telepített utolsó, 59. elektromos töltőberendezést is, mellyel a MOL Plugee hálózata 170 tagúra bővült.

A program teljes költségvetése 22,17 millió euró, melynek 85 százalékát (18,84 millió euró) az Európai Bizottság fedezi az Európai Hálózatfinanszírozási Eszközön (CEF) keresztül. A MOL továbbra is napirenden tartja e-töltő-hálózatának fejlesztését, így az az év végéig 200-ra, 2025-ig pedig 500-ra emelkedhet a régióban elérhető töltőinek száma.

A NEXT-E projekt magyarországi lezárása nemcsak a vállalat, de az egész régió szempontjából is különösen fontos mérföldkő, hiszen a töltőinfrastruktúra fejlesztése elengedhetetlen feltétele az elektromos autózás elterjedésének. A kiemelkedő fejlesztési projekt jelentősen növeli az e-töltő-lefedettséget Kelet-Közép-Európában, érdemben javítva az elektromos autósok kiszolgálását, egyben elősegítve a Magyarország által is célként kijelölt 2050-es karbonsemlegesség elérését.

Az elektromos autók térnyerése a várakozásoknál is gyorsabb, a folyamatot pedig a koronavírus-járvány is fokozta, a korábbiaknál még jobban felértékelve a környezet- és klímavédelmi szempontokat. A fosszilis üzemanyagok dominanciája ugyan várhatóan még jó ideig fennmarad, azonban a villamos energia egyre nagyobb szeletet hasít ki magának az üzemanyagpiacból. A technológia fejlődésének köszönhetően az elektromos meghajtású járművek egyre nagyobb távolság megtételére képesek egy töltéssel, de – ahogy a hagyományos meghajtású modellek esetében – ez esetben is lényeges, hogy út közben elérhető legyen a megfelelő üzemanyagtöltő-infrastruktúra.

A NEXT-E program keretében telepített töltők az új generációs elektromos járművek igényeit is kielégítve megteremtik az elektromos energián alapuló, zökkenőmentes és kényelmes hosszú távú utazás feltételeit, és életképes alternatívát nyújtanak a benzin-, illetve dízelmotoros közlekedéssel mellett.

Az új telepítésekkel a magyarországi MOL Plugee hálózat már 81 egységet számlál, közülük 7 gyors-, 68 nagyteljesítményű villám-, 6 pedig ultragyors töltő. A régióban pedig immár 170, nyilvánosan elérhető elektromos töltő működik MOL-logó alatt, amelynek nagy részét, 141 darabot szintén a NEXT-E projekt részeként telepített a vállalat. A program égisze alatt idehaza telepített töltők döntő része az autópályák mentén ill. azok közelében található, ezzel megteremtve a valódi országos átjárhatóságot az elektromos közlekedésben.

A MOL-csoport 2017-ben csatlakozott a NEXT-E projekthez, melynek célja egy, a cseh határtól az Adriai- és a Fekete-tengerig kényelmes elektromos autózást lehetővé tevő nemzetközi töltőinfrastruktúra kiépítése volt egy egyedülálló együttműködésben. Konzorciumi partnereivel – E.ON, HEP, Petrol, BMW, Nissan – a régió hat országában, Csehországban, Szlovákiában, Szlovéniában, Horvátországban, Magyarországon és Romániában összesen 222 gyors, valamint 30 ultragyors elektromos töltőt telepített fő közlekedési útvonalak mentén. A hálózat a hat országot a szomszédos és a nyugat-európai e-jármű hálózatokkal is összeköti, biztosítva az EU egészét lefedő, elektromos járművek töltésére alkalmas infrastruktúrát. Az átjárhatóságot a MOL 6 országban elérhető népszerű e-mobilitási applikációja is fokozza; az alkalmazás által nyújtott fizetési megoldás figyelembe veszi az autók villamosenergia-felvételi képességét, és különféle gasztro kedvezményeket is kínál, még inkább alkalmazkodva az elektromos autóval rendelkezők igényeihez. 

A projekt az Európai Bizottság jelentős támogatása mellett valósult meg; a teljes 22,17 millió eurós költségvetés 85 százalékát, 18,84 millió eurót az Európai Hálózatfinanszírozási Eszköz (CEF) biztosította. Az interoperabilitás és a teljes lefedettség érdekében a projekt több más, szintén CEF társfinanszírozással megvalósuló programmal együtt valósult meg, mint például az ULTRA-E, az EAST-E és a FAST-E. Ez biztosítja, hogy a projekt az egész Európai Unióban maximálisan ki tudja fejteni kedvező hatását, egy hálózatokon átívelő, egységes közlekedési folyosót létrehozva.

„Kulcsfontosságú évtized áll előttünk a mobilitás jövője szempontjából. A MOL-csoport hosszú távú célkitűzése, hogy a változó fogyasztói igényeket továbbra is a legmagasabb szinten kiszolgálva az elektromos töltőhálózat fejlesztésében és a kapcsolódó szolgáltatásokban is meghatározó szereplővé váljon Magyarországon és a régióban. Célunk, hogy az ügyfelek minden mobilitási szükségletét kiszolgáljuk, akár üzemanyagról, akár szolgáltatásról van szó” – fogalmazott Czikora Tamás, MOL-csoport mobilitási vezetője az a NEXT-E projekt részeként Magyarországon telepített 59. e-töltő átadásán.

„A MOL-csoport Magyarország egyik legmeghatározóbb társaságaként, a környezet állapotáért érzett felelősséggel egyre nagyobb szerepet szán a fenntartható technológiáknak és az alternatív energiaforrásoknak, amit frissített hosszú távú vállalati stratégiánk is megerősít. Ennek fontos állomása a Next-E projekt befejezése, amely Közép-Kelet Európa nagyteljesítményű gerinc töltőhálózataként nagymértékben hozzájárul ahhoz, hogy az elektromos autósok egyre nagyobb távokat tegyenek meg biztonsággal és komfortosan” – mondta TóthFekete Róbert, a MOL-csoport Alternative fuels területének vezetője.

e-cars.hu
Elektromosan közlekedsz, vagy a váltáson töprengsz? Érdekelnek a legfrissebb hírek az e-autók világából, vagy foglalkoztatnak a legújabb fejlesztések az elektromosság és a fenntarthatóság területén? Akkor jó helyen jársz!