Csehország szembemegy az EU 2035-ös belsőégésű motortilalmával

0

A cseh kormánynak nagyon nem tetszik az az Európai Uniós előterjesztés, mely 2035-től betiltaná az új benzines és dízeles autók értékesítését.

Az utóbbi időben gombamód szaporodtak azok a kijelentések melyekben az autógyártók vállalják, hogy 2030-2035-től csak elektromos autókat fognak piacra dobni. Most a cseh miniszterelnök, Andrej Babis szólalt fel az iDnes nevű helyi lapnak, hogy ellene van a javaslatnak. Nemtetszését nem a legfinomabban fejezte ki: „Nem fogunk egyetérteni a tilalommal. Képtelenség. Nem fogjuk tudni rátukmálni az emberekre, amit az Európai Parlament zöldfanatikusai kitaláltak.”

Babis elárulta, hogy Csehország lesz az Unió soros elnöke 2022 második felében és ekkor fogják előtérbe hozni a tilalom kérdését. Majd hozzátette, hogy Csehország támogatja az elektromos autók számára szükséges infrastruktúra kiépítését. Azonban ezeknek a gyártására nem akarnak állami pénzt kiadni.

Az európai zöld terv alapján 2030-ra 55%-kal kell az új járművek károsanyag-kibocsátását csökkentenie a gyártóknak, míg az átlagkibocsátásnak 2035-re kell száz százalékkal esnie, ami azt jelenti, hogy onnantól már csak zéró kibocsátású autókat lehetne regisztrálni.

A közel tízmillió lakosú Csehországé a 16. legmagasabb GDP Európa szerte és itt gyártják évente a legtöbb egy főre eső autót. Az autóipar teszi ki a csehek gazdaságának közel egyharmadát. Az országban a Skodán kívül a Toyotának és a Hyundainak is található itt gyára.

e-cars.hu
Elektromosan közlekedsz, vagy a váltáson töprengsz? Érdekelnek a legfrissebb hírek az e-autók világából, vagy foglalkoztatnak a legújabb fejlesztések az elektromosság és a fenntarthatóság területén? Akkor jó helyen jársz!