Sok tanulmányt olvashattunk, illetve hallhattunk már az évek során arról, hogy mennyire szennyező a tisztán elektromos autó is. Nos, most éppen egy újabb tanulmány erősíti meg, hogy az elektromos autók még akkor is tisztábbak a belső égésű motorral szerelt autóknál, ha a legszennyezettebb elektromos hálózatról töltik fel az elektromos autót.

Az új tanulmány kibocsátója az International Council for Clean Transportation, melyet először a The Verge szúrt ki. A tanulmány az Egyesült Államokban, Kínában, Európában és Indiában 2021-ben forgalomban helyezett közepes méretű elektromos autók teljes kibocsátását becsüli meg. Ebben a tanulmányban az áll, hogy az USA-ban egy tisztán elektromos autó életciklus-kibocsátása 60-68 százalékkal lehet alacsonyabb, mint egy benzines autóé. Európában ez a szám már 66-69 százalékkal lenne alacsonyabb.

Kína és India már inkább szenet használ a villamosenergia termeléshez, de az ICCT legfrissebb tanulmánya szerint ezekben az országokban is jóval alacsonyabb az elektromos autók összkibocsátás, mint a benzines autóké. Hogy pontosak legyünk, Kínában a kibocsátás 37-45 százalékkal, míg Indiában 19-34 százalékkal lehet alacsonyabb.

Érdekes tény, hogy ezek a becslések 18 éves átlagfutással lettek számítva, ami azt jelenti, hogy a kutatóknak előrejelzéseket kellett készíteniük az elektromos hálózatok állapotáról a vizsgált piacokon a következő másfél évtizedben.

A jövőben pedig ez még inkább megváltozhat és az elektromos autók még tisztábbak lehetnek, ahogy a hálózat átáll a megújuló energiára. Ezáltal az összkibocsátásuk még alacsonyabb lehet, ha több széntüzelésű erőművet zárnak be.

A szennyezett hálózatokból származó magas kibocsátáshoz továbbra is makacsul tartja magát az EV-mítosz, részben az energiatermelésre vonatkozó elavult információk miatt, de ezt a kutatások nagyrészt megcáfolták. Egy tavalyi tanulmány szerint a világ 95 százalékában az elektromos autók már most is tisztábbak, mint a benzines autók.

Elektromosan közlekedsz, vagy a váltáson töprengsz? Érdekelnek a legfrissebb hírek az e-autók világából, vagy foglalkoztatnak a legújabb fejlesztések az elektromosság és a fenntarthatóság területén? Akkor jó helyen jársz!