Ahogy a Tesla egyre több autót gyárt, úgy kerülnek beszállítói közé újabbnál újabb márkák és azok fejlesztései. Nagyjából a kínai gyártású Tesla Model 3, valamint az azokba kerülő CATL akkucellákkal nyílt a sor és kezdett bővülni az addigi Panasonic hegemónia a területen. A CATL cellái a kobalt-mentes LFP (lithium iron phosphate – lítium vas foszfát) darabok. Így az LFP cella gyártása olcsóbb, ami talán a jövőbeni végső árra is hatással tud lenni az összes olyan típus esetében, amit ezzel a technológiával szerelnek.

A Tesla ma még elég sok autójába teszi az NMC (nikkel magnézium kobalt) technológián alapuló cellákat, melyben sajnos megtalálható a nagy port felkavaró és sokszor ellenőrizhetetlen forrásból származó kobalt.

A világ egyik legnagyobb akkucellagyártója az LG Energy Solution, akik az NCM cella fejlesztésén is folyamatosan dolgoznak. Az egyik kiemelt célkitűzésük az, hogy olyan cellákat fejlesszenek ki, ami minél kevesebb mennyiségben tartalmaz kobaltot. A munkálatok nagyon jól haladnak, a továbbfejlesztett cella az NCMA nevet kapta. Itt is utalva az összetevőkre: Nikkel Cobalt Magnézium Alumínium. Információk szerint az LG-nek sikerült a katód esetében 90 százalékos arányúra feltornászni a nikkel arányát. Ezzel a lépéssel pedig jelentősen csökkenthető a kobalt iránti igény, nagyjából cellánkként már csak 5 százalékos jelenléttel.

Az eddigi hírek arról szóltak, hogy az NCMA cellák első megrendelője a GM, akik a már bemutatott Hummer aljába szórnák be ezeket. A koreai illetőségű Business Korea magazin szerint viszont feltűnt egy másik játékos is a színen, aki venne ezekből az akkumulátorokból. A Tesla.

„Az LG Chem júliustól szállítja a Teslának az NCMA katódanyagokat a márka elektromos járműveinek akkumulátoraihoz. Ez már annak jele, hogy a vállalat készül az NCMA cellák kereskedelmi értékesítésére.

Az LG Energy Solution eredetileg azt tervezte, hogy az L&F NCMA katód anyagait használja a Y modellhez, és az LC Chem NCMA katód anyagait a GM Hammer pickuphoz. Viszont megváltoztatta terveit, mivel az LG Chem sikeresen kifejlesztette az NCMA katód anyagokat, amelyek ugyanolyan nikkel-tartalommal rendelkeznek, mint az L&F termékek.”

Nagyon úgy néz ki tehát, hogy az új LG cellák a MIC Model Y-ban köthetnek ki, mely típus gyártási kapacitását folyamatosan növeli a Tesla a Giga Sanghaj üzemben.

Főállásban Informatikus kocka, de lelkében elkötelezett gamer, kütyü és immár e-autó rajongó!