Hivatalos, jön a tisztán elektromos Rolls-Royce

0

Úgy tűnik, egy újabb autóipari bástya jutott el oda, hogy az elektromos meghajtás a jövő és ha most még nem is a teljes portfólióval kell odafordulni, a tények mellett sem lehet szó nélkül elmenni. Ha sorozat-gyártott, tisztán elektromos autója most még nincs is a Rolls-Royce-nak, azért már ők is készülnek pár dologgal a márka boszorkánykonyhájában. Erről a Rolls-Royce vezérigazgatója, Torsten Müller-Ötvös beszélt bővebben és azt is elárulta, mi lesz a márka közeljövőjének főbb történései.

Az Automotive News által leadott cikkben olvasható az egyik legnagyobb újdonság, vagyis, hogy biztosan lesz tisztán elektromos Rolls-Royce, a mérnökök már keményen dolgoznak az ügyön. Elmondása szerint az elektromos meghajtás kiválóan illik a márka imidzséhez, hiszen segítségével egy elektromos Rolls-Royce mindig dinamikus és szuper-csendes lehet. A hangos kipufogóhangok nem igazán illenek a fenséges suhanásról alkotott képbe. Sajnos a vezérigazgató semmilyen további információt nem árult el a tervezett típusról, ahogyan a várható premierről sem. Mi viszont egy kis találgatásba fogunk és a 102EX néven ismert prototípust boncolgatjuk kicsit, mint várható alapot az érkező Silent Shadow-hoz.

Az angol márka első, tisztán elektromos meghajtású típusának a megalkotása már 2011-ben(!) szóba került. Akkor a márka vezérigazgatója, Torsten Müller-Ötvös arról beszélt, hogy tervben van egy olyan Phantom megalkotása, aminek mozgásához nem szükséges majd fosszilis energia felhasználása. A prototípust akkor Rolls-Royce 102EX Phantom néven emlegették és 290 kW teljesítményt tudott felmutatni, 800 Nm nyomaték mellett, 71 kWh-s akkupakkal.

Azt már akkor elmondták a vállalat képviselői, hogy nem kívánnak a plug-in hibrid vonalon elindulni, ha váltanak a benzinről, akkor teljes váltásban gondolkodnak. Vagyis a tisztán elektromos meghajtás az egyetlen járható út és a jogi szabályozások miatt is végül ide vezetne a plug-in irány is. 2011 óta nem sok hír érkezett az elektromos Rolls-Royce-ról, ám tavaly szeptemberben a márkát birtokló BMW levédette a „Silent Shadow” típusnevet, vélhetően nem a saját néven futó autói egyikének. Silver Shadow típus létezett a Rolly-Royce kínálatában, 1965 és 1980 között ez volt a legjobban fogyó modell az angol márkánál.

Eriqo
Főállásban Informatikus kocka, de lelkében elkötelezett gamer, kütyü és immár e-autó rajongó!