Hamarosan a dízel- és benzines autók lesznek drágábbak?

0

Alig egy hete érte támadás az egyik legnagyobb amerikai üzemanyag-szállító céget. A Colonial Pipeline leállását követően olajválságszerűen pánik keletkezett, és ennek következtében hatalmas sorok álltak a benzinkutak előtt. Ez pedig nyilván egy dologhoz vezethet, az üzemanyagár megugrásához – írja a CBS.

„Ez nem egy csővezeték fizikai feltörése, hanem digitális behatolás volt. Tehát valóban vannak aggályok, függetlenül attól, hogy milyen járművekről és milyen energiarendszerről van szó. De azt gondolom, hogy a megújuló energiarendszer biztonságosabb, mert nem függ a nemzetközi piacok szeszélyeitől, a közel-keleti háborúktól, bojkottoktól és geopolitikai válságoktól. A jövőben pedig még sokkal jobb lesz” – mondta Jeffrey Sachs közgazdász.

Az elektromos járművekről szóló fogyasztói értékelés szerint az üzemanyag-megtakarítás önmagában több mint egymillió-háromszázezer forint lehet a birtoklás első hét éve alatt. Mivel egy elektromos autóban mindössze 20 alkatrész van, ami aktív mozgást végez, a szervizköltség a jármű teljes üzemideje alatt egymillió-nyolcszázezer és hárommillió forint között lehet.

Egyre többen gondolják azt, hogy még ha a költségek hátrányt is jelentenének, akkor is lépni kell az elektromos autók irányába az éghajlati kockázatok miatt.

Sachs szerint azonban ez a változás egyben nagyszerű üzlet is lesz. A legnagyobb költséget jelentő alkatrész egy elektromos járműben az akkumulátor. Az elmúlt tíz évben azonban az akkumulátorok ára nagyjából 90 százalékkal csökkent. Olyan gyorsan, hogy elemzők szerint ezeknek a járműveknek a beszerzési ára a következő két–négy évben a benzinüzemű járműveké alá fog esni.

e-cars.hu
Elektromosan közlekedsz, vagy a váltáson töprengsz? Érdekelnek a legfrissebb hírek az e-autók világából, vagy foglalkoztatnak a legújabb fejlesztések az elektromosság és a fenntarthatóság területén? Akkor jó helyen jársz!