Már nem vehetünk Bitcoinnal Teslát

0

Úgy tűnik, elértek a kritikusok hangjai Elon Musk füléig, melyek a Bitcoin ügymenetébe való beleszólásnak tekintették azt, hogy bevásárolt belőle a gyártó, ráadásul elfogadták termékeikért, mint fizetőeszközt.

A 1,5 milliárd dolláros tranzakció komoly hatással volt a Bitcoin akkori árfolyamára, annak ellenére, hogy azt a SEC (Securities and Exchange Commission) jóváhagyta. A bevásárlás után közel 2 hónappal pedig már a Teslákért és szolgáltatásokért is fizethettünk a Bitcoinnal. Az pedig csak hab volt a folyamatok ellenzőinek tortáján, hogy a Tesla közel 600 millió dollárt keresett az ügyleten, hála a Bitcoin kilövő árfolyamának.

Az év elején tehát úgy tűnt, hogy a Bitcoin megállíthatatlanul növeli népszerűségét és elfogadottságát a világban és a viccnek indult Dogecoin kriptovaluta is már elkezdett beépülni a Tesla rendszerébe.

Még egy szavazást is indított Elon Musk, hogy a Dogecoin elfogadott legyen-e?

Ezek fényében várható volt, hogy előbb utóbb valami történni fog, hiszen igen gyorsan elkezdtek beépülni a kriptovaluták a Tesla ökoszisztémájába. Sajnos (vagy szerencsére) a gyártó úgy döntött, hogy kivezetik a kriptovalutákat, mint elfogadható fizetőeszközöket. Ennek már látható eredménye is van, a Bitcoinnal való fizetés lehetősége eltűnt a választható fizetőeszközök közül a Tesla konfgurátorából. Már csak a bankkártya (és hitelkártya), valamint az ApplePay maradt meg, mint lehetséges fizetőeszköz.

Az lehet némi vigasz a Bitcoin kedvelőinek, hogy a döntésről nem tudni, hogy átmeneti vagy végleges hatályú. Erről nincsenek információk. A kivezetés okát viszont Elon Musk indokolta meg: A Bitcoin kibányászáshoz rengeteg energia kell, ami ma még sok esetben fosszilis energiahordozókat égető erőművekből érkezik, így a Bitcoin elfogadása tulajdonképpen hozzájárul a környezetszennyezés növekedéséhez.

Pár szó a kriptovalutákról: A kriptovaluta olyan digitális eszköz, mely csereeszközként vagy manapság fizetőeszközként is funkcionál. Kriptográfiát (titkosítást) használ a tranzakciók biztonságossága érdekében. A kriptovaluták a digitális valuták egy részhalmazát képviselik, de besorolhatók az alternatív valuták vagy a virtuális valuták csoportjába is. A legtöbb kriptovaluta közös jellemzője a decentralizáció, azaz a központi felügyelet nélküli működés (hasonlóan az Internethez) melynek köszönhetően országhatárokon keresztüli fizetőeszközként lehet használni.

Eriqo
Főállásban Informatikus kocka, de lelkében elkötelezett gamer, kütyü és immár e-autó rajongó!