Az otthonfelújítási programban, a különböző, vállalkozások számára elérhető energetikai korszerűsítést célzó pályázatok hatására, a vállalkozások és esetenként magánszemélyek számára is elérhető kamatmentes hitelek folyományaként a magyarországi napelemes piac nagyfokú növekedésben van. A napelemes piac mellett a lakossági, elektromobilitási pályázatok is közvetlen módon gerjesztik a keresletet a napelemes rendszerek építésére. 

Akár otthoni napelemes rendszer kiépítéséről beszélünk, akár mondjuk elektromos autó vásárlásáról, a motiváció ugyanaz. Befektetés, „rezsi”csökkentés, környezetvédelem.

Ha napenergia termelési kapacitást említjük, akkor Magyarország 2020-ban ugyanakkora növekedést (0,6GW) könyvelhet el, mint 2019-ben, miközben az Európai átlag + 9% volt 2019-hez képest.  Ha elektromos autók vásárlásáról, akkor 2020-ban 5.134 db új elektromos és 5.269 plug-in hibrid autót értékesítettek Magyarországon, ami 45,3%-os növekedés jelent 2019-hez képest.

Jól látszódik, hogy a kettő egyáltalán nincs összhangban egymással. Mindezt jól tükrözi, hogy a közterületi elektromos töltőállomásokon már fizetős a töltés, egyre több áruházlánc jelenti be, hogy a parkolójukban töltőállomásokat üzemelnek be, amelyek ugyancsak fizetősek.

Kézen fekvő tehát, hogy egyre nagyobb igény jelentkezik az otthoni, fali töltőállomások beüzemelésére, amivel meglévő, vagy leendő elektromos autónkat tölthetjük. Itt több megoldás lehetséges.

 • hálózatra csatlakoztatható fali töltő (napelemes rendszer mellett, vagy nélkül)
 • napelemes rendszer részeként, az inverterbe épített elektromos autó töltő

Amennyiben hálózatra csatlakoztató töltőről beszélünk, egyre nagyobb választék áll rendelkezésünkre. Szabadabban telepíthető otthonunkban (természetesen a szükséges áramellátási paraméterek megléte esetén). Leginkább akkor érdemes ezt a megoldást választani, amennyiben a korábban telepített napelemes rendszerünk esetében még nem számoltunk elektromos autóval jövőbeni vásárlásával, vagy még nem rendelkezünk napelemes rendszerrel.

Az inverterbe épített elektromos autó töltő egy tervezettebb, átgondoltabb tervezést feltételez. Akár meglévő autónkhoz, akár jövőbeni elektromos autó vásárlása mellé szeretnénk hatékony eszközt, számos előnyt jelent számunkra ez a megoldás:

 • csökkenthetőek a különálló EV-töltő és napelemes inverter telepítésének nehézségei
 • az EV-töltős inverterrel redukálódik a szükséges vezetékek és kábelcsatornák, valamint a további megszakító beszerelése 
 • az integrált inverteres EV-töltő telepítésével helyet is lehet spórolni, valamint szükségtelenné teszi a fő elosztó szekrény esetleges bővítését

Miért inkább intergrált, EV töltős invertert válasszunk (ha még megtehetjük)?

A SolarEdge dobta piacra a világ első 2 az 1-ben EV-töltős és napelemes inverterét, amely a családiház tulajdonosok számára lehetővé teszi az elektromos járművek akár hatszor gyorsabb töltését a hagyományos megoldáshoz képest. Ez az innovatív gyorstöltés a hálózat és a napelemes rendszer energiájának egyidejű használatával lehetséges.

SolarEdge EV-töltős egyfázisú invertere teljes egészében támogatja az internet kapcsolatot, és online akár okostelefon segítségével felügyelhető a működése. A tulajdonosok nyomon követhetik a töltési állapotot, ellenőrizhetik a jármű töltését és töltési ütemezést állíthatnak be. Az alábbi megfigyelési funkciók támogatottak:

 • Intelligens ütemezés a kedvezőbb tarifákkal történő használatra – töltés a hálózatból csúcsidőn kívüli órákban
 • A napenergia, az elektromos jármű és a hálózat fogyasztásának nyomon követése a háztartási energiafelhasználás áttekinthetősége és ellenőrzése érdekében
 • Távoli üzemeltetés mobilalkalmazáson keresztül – kapcsolja be vagy ki a töltést
 • A töltés időtartamának, a töltési energiának és a napenergia töltésének követése
 • Az inverter egyszerű üzembe helyezése közvetlenül az okostelefonon keresztül, a SetApp mobilalkalmazással

A SolarEdge egyfázisú ev töltős inverterek előnyei:

 • az EV-töltés akár 6-szor gyorsabb, mint egy hagyományos töltővel
 • Kifejezetten a SolarEdge teljesítményoptimalizálókhoz tervezték
 • 99% -os rekord hatékonyság, nagy megbízhatóság HD-Wave technológiával
 • Kis mérete miatt egyszerűen telepíthető és üzembe helyezhető
 • Helymegtakarítás a fő elosztó szekrényben a bővítés elkerülésével
 • Beépített, modulszintű felügyelet a napelemes rendszerhez és töltéshez
 • Fejlett biztonsági szolgáltatások, beleértve az integrált ívhiba-védelme
 • A töltőkábel típusainak és hosszának rugalmas választása (a kábel és a tartó nem tartozék)

A címben szereplő felvetésre visszatérve, ha állami támogatásokról beszélünk, akkor érdemes azt a lehető legjobban kihasználni. Lehetőleg olyan napelemes rendszert válasszunk, amely alkalmas meglévő, vagy jövőbeni elektromos autójának töltésére, akkumulátor csatlakoztatásra energiatárolás szempontjából. Ezek mellett azonban a garancia ideje sem elhanyagolandó kérdés. Míg a sima fali elektromos autó töltők pár év garanciát biztosítanak, a SolarEdge esetében az integráltság miatt a teljes inverterre vonatkozó, akár 25 éves garancia is érvényesíthető.

A jelenlegi szabályozásokat figyelembe véve, április 30-ig van lehetőség 2,5 kW-nál nagyobb otthoni, egyfázisú napelemes rendszer kiépítésére vonatkozó igénybejelentésre, így még van lehetősége, hogy éljen a SolarEdge nyújtotta kényelemmel.

További információ a témával kapcsolatban ide kattintva érhető el.

Kérdéseivel, ajánlatkéréssel kapcsolatban keresse a Wagner Solar Hungária Kft.-t az ajanlat@wagnersolar.hu email címen, vagy a +36 70 314 1527-es telefonszámon.

Azt a célt tűztük ki magunk elé, hogy minél több háztartás és vállalkozás számára biztosítsunk olyan energiahatékony fűtési, hűtési és áramtermelési megoldást, mely hosszú évtizedeken keresztül garantálja a hatékony energiatermelést.