Egy autó életét nagyban határozza meg az, hogy az alkatrészeit melyik beszállító gyártotta le, gondoljunk csak az akár visszahívásokkal is járó problémákra. Az ilyen megmozdulások végül sok pénzébe fog kerülni valakinek, így érdemes biztos helyről rendelni.

Az E-GMP padlólemez bevezetésével a Hyundai Motors egy új időszámítást vezet be. Az erre épülő autók egyik fő előnye az, hogy képesek a 800 V-os rendszerfeszültség kezelésére, mellyel gyakorlatilag felezhetők a jelenlegi töltési idők. Ez gyakorlatilag annyit jelent, hogy egy 50-60 kWh kapacitású akkupakk 80 százalékra közel 20 perc alatt feltölthető egy erre alkalmas DC villámtöltőn, míg ugyanez egy 400 V-os rendszerű elektromos autó esetében jóval tovább tartana. Lássuk be, 20 perc alatt 3-400 km megtételére elegendő energiát vételezni már igencsak baráti lehetőség. Egy átutazóban lévő sofőr nagyra fogja értékelni ezt a lehetőséget.

Jelenleg még egy kezünkön megszámolhatjuk, hogy mely autómárkák nyújtják ez vásárlóiknak, de a Hyundai már benne van ebben a pakliban. Az E-GMP padlólemezre jelenleg a Hyundai IONIQ 5 és a Kia EV6 épül, de már tervben van a Hyundai luxusmárkájának az első tisztán elektromos kivitele is, várhatóan GV60 néven!

Az IONIQ 5 Magyarországon is elérhető már, a támogatások nélküli alapár 14 999 000 Ft. Igazán kiváló hír egy 800 V-os elektromos autótól, aminek az egyik legfontosabb komponenséről most többet is megtudhatunk, ez pedig az inverter. Az alkatrész szállítója a Vitesco Group, ami 2019 szeptemberéig a világhírű Continental csoport része volt (Continental Powertrain Division néven). A Vitesco Group sajtónyilatkozatban tudatta, hogy ők gyártják majd az E-GMP padlólemezes autók 800 V-os inverterét, így a jövőbeni vásárlók elégedetten nyugtázhatják, hogy egy világszínvonalat képviselő gyártó vette kezébe ezen komponens gyártását.

Thomas Stierle, a cég technológiai vezetője így nyilatkozott: „Ez a partnerség ismét bizonyítja, hogy a Vitesco Technologies megfelel a legmagasabb követelményeknek is, amiket csak támasztani lehet az elektromos járművek innovatív kulcselemeivel szemben. Ily módon társaságunk hozzájárul ahhoz, hogy a jövő elektromos mobilitása még hatékonyabb, kényelmesebb és ezáltal fenntarthatóbb legyen.”

Főállásban Informatikus kocka, de lelkében elkötelezett gamer, kütyü és immár e-autó rajongó!