150, vagy 300 kW-ra bővíti németországi villámtöltőit az Allego

0

Az elektromos autók folyamatos fejlődésének egyik legjobb hozadéka, hogy egyre nagyobb kapacitású akkupakkokat tölthetünk, egyre nagyobb teljesítménnyel. Ennek eredményeként pedig egyre rövidül az az idő, amit villámtöltéssel kell eltöltenünk utazásunk során. Persze vannak, akik szerint nem vezet jóra, ha egyre nagyobb tömegű akkumulátorokkal terheljük az e-autók így sem kevés súlyát, de hát a fejlődés sajnos most még ezzel jár, majd a szent-Grál szilárdtest akkumulátorok ezt is megoldják…egyszer.

Addig is, akinek nagyobb távokat kell megtennie az autójával, nem fogja bánni, hogy a manapság 50 kW környéki teljesítményt adó töltőoszlopok szépen lassan fejlődnek és szerencsére nem visszafelé. A villámtöltőben nagyhatalomnak számító hollandok két olyan, saját hálózatot is sajátjuknak tudhatnak, ami széles körben ismert és elismert az e-autósok körében, ez a Fastned és az Allego.

Utóbbiról mondhatjuk el a jó hírt, hogy Németországban a saját hálózatukon egy igen komoly fejlesztésbe kezdtek. Az EU-s Fast-E Projekt keretein belül 40 villámtöltő állomásuk oszlopainak teljesítményét fogják megnövelni a ma már nem feltétlenül combosnak számító 50 kW-ról minimum 150 kW-ra, de egyes kiválasztott lokációkban ez a szám 300 kW is lehet.

A 40 állomás leginkább a nagyvárosok (pld : Berlin, Frankfurt) és a főbb útvonalak mentén található állomások közül került kiválasztásra, érthető okokból: ezen helyszíneken a legfontosabb a gyors tovább haladás biztosítása az autósoknak. Az Allego számításai szerint a helyszínek teljesítménybővítése nem fog komolyabb akadályba ütközni és még az idei évben sikerül is megvalósítani.

Az Allego továbbá megerősítette, hogy nem csak a teljesítmény kerül növelésre, de az oszlopok tudása is, konkrétan majd két autó tud szimultán villámtölteni egyetlen oszlopról, ami nagyban csökkenti majd az esetleges egymásra várakozást a forgalmasabb időszakokban. Az oszlopok mindegyikén lesz CCS, CHAdeMO és AC Type 2 töltési lehetőség is. Érdekesség, hogy a bővítési lehetőséget már 2016-ban előre tervezte az Allego, hiszen számos állomás területén már akkor kiépítették a szükséges infrastruktúrát, aminek képességeit csak most, az igények megjelenésével álltak neki maximalizálni.

Manapság már egyáltalán nem számít nagy kunsztnak, ha egy autó 100 kW DC villámtöltést tud fogadni, így a most még legelterjedtebbnek számító 50 kW-os (ami sokszor inkább csak 35-42 kW) villámtöltőket ideje lesz mielőbb nagyobb teljesítményűre növelni világszerte.