Norvégiában 2025-re minden új eladott autó elektromos lehet

0

Izgalmas lehet most Norvégiában élni, vagy csak ellátogatni annak, aki követi napjaink elektromos autóival kapcsolatos híreit. Míg itthon még csak elvétve (de már egyre többször) jön szembe egy-egy zöld rendszámos autó, addig az ott szemlélődőt teljesen más kép fogadhatja.

Mondom ezt azért, mert éppen a napokban írtam arról, hogy a teljes decemberi autóeladásokban 66,7 százalékkal van már jelen az elektromos meghajtás, míg az egész évre vetítve ez 54 százalék. Vagyis már minden második eladott autó tisztán elektromos volt az északi országban.

Ezen információ fényében nem elrugaszkodott dolog azt jósolni, hogy az új személyautók értékesítésében 2025-re akár 100 százalékban jelen lehet az elektromos meghajtás, végleg kiszorítva a belsőégésű autókat az új eladásokból. Persze egy ideig még ott lesznek a norvég utakon ezek a típusú járművek, de amikor azok lecserélésre kerülnek, megszűnik az addigi életútjuk.

Norvégia amúgy egy érdekes és az európai felfogással szembemenő taktikát választott. Ott nem kedvezmények és állami támogatások járnak az új elektromos autók vásárlóinak, hanem a belsőégésű motoros autókra vetnek ki brutális mértékű adót. Ha pedig már ugyanannyiba kerül az elektromos autó, mint egy hagyományos, sok vásárló dönt az új technológia mellett.

Úgy tűnik, ez a taktika beválik, bár azért azt hozzá kell tenni, hogy a norvég fizetési számok a világ legjobbjai között vannak számontartva, még a magyar szemmel magas árak ellenére is. Míg most globálisan átlagosan 3 százalékkal van jelen az új autók eladásában az elektromos meghajtás, addig Norvégiában ez már 54,3 százalék volt 2020 tekintetében, a tisztán elektromos autókat figyelembe véve! Az alábbi ábra szemléletesen mutatja, hogyan alakult át 10 év alatt a Norvégiában újként értékesített autók aránya, hajtáslánc szerint.

A számítások szerint 2021 végére már 65 százalék lesz az új értékesítésekben az elektromos autók aránya, míg 2025-re megvalósulhat egy e-autó utópia is Norvégiában, vagyis, hogy az emberek többé nem vesznek olyan új autót, amiben belsőégésű motor van! A kínálat is egyre bővül és az idei bestseller Audi e-tronból is érkezik hamarosan a kisebb akkus (így olcsóbb) változat és akkor még hol van a Model Y norvég bemutatkozása!

Eriqo
Főállásban Informatikus kocka, de lelkében elkötelezett gamer, kütyü és immár e-autó rajongó!