Nagyot hajrázik év végére a MIC Model 3

0

 Ilyen az, amikor egy biznisz beindul! A sanghaji Gigafactory sikerterméke a Tesla Model 3, pontosabban annak Kínában gyártott megfelelője, ami a MIC (made-in china) előtagot viselheti magán. Az első ilyen autó 2019 decemberének végén gurult le a gyártósorról, aminek tiszteletére egy ünnepséget is rendeztek a gyár dolgozói.

Kína jelenleg a világ legnagyobb autópiaca, így egyetlen autómárka sem engedheti meg magának, hogy ne legyen jelen itt. Ha pedig még autót gyártani is van módja itt, az külön öröm. A Model 3 sikeréhez nincsen kétség, a világ számos pontján vette át a népszerűséget az addig biztos befutónak hitt játékosoktól és nincsen ez másként Kínában sem. Az itt készülő daraboknak ráadásul van egy különleges tulajdonsága is: egyelőre csak ezekben az autókban vannak az új, kobaltmentes lítium-vas-foszfát (LFP) akkumulátorok. Ezek gyártása olcsóbb is, így vélhetően hamarosan minden Tesla modellbe ezek a cellák kerülnek, melyek gyártója a CATL.

A MIC Model 3 Kínában tehát rendkívül népszerű, de máshol is hatalmas rendelések vannak rá, így az első szállítmány Európába (vélhetően 7000 db, a Tesla nem közölt pontos adatokat) október végén már úton is volt kontinensükre, a közel 1 hónapos utazás végén pedig kikötött a Toscana nevű hajó.

Ennek fényében nem meglepő, hogy novemberben már 21 604 darab MIC Model 3 készült el a sanghaji gyárban. Ráadásul októberhez képest is komoly volumennövekedést tudott felmutatni a típus, hiszen abban a hónapban „csak” 12 143 darab készült. Ez nagyjából 78 százalékos növekedés. Az alábbi ábra az insideevs csapat munkája és kiválóan szemlélteti a növekedést:

A Tesla célkitűzése az idei évre 500 000 darab legyártott és ugyanennyi kiszállított autó, globálisan. Kína ebben az évben a számok jelen állása szerint nagyjából 114 000 darabbal járult hozzá a sikerhez. Az első 3 negyedév alapján közel 319 000 darabnál jár Musk vállalata, így egy erős hajrázással valóban meglehet az ötszázezer autó 2020-ban.

Mi drukkolunk a Teslának, hogy ismét egy sikeres évet tudjon maga mögött!

Eriqo
Főállásban Informatikus kocka, de lelkében elkötelezett gamer, kütyü és immár e-autó rajongó!