2022-től nem lesz belsőégésű Honda Európában

0

Meglepő lépésre szánta el magát a japán márka, amivel még a Volvo előtt megléphet egy igen fontos dolgot! Az Autocar magazinnak adott interjújában ugyanis a Honda európai főnöke, Ian Howells elmondta, hogy a Honda 2022-ben fog utoljára belsőégésű motorral szerelt személyautót árusítani az európai kontinensen. Ha ez valóban megtörténik, akkor most kell még bevásárolnia azoknak, akik nem bíznak az elektromos meghajtásban, vagy még egy pár évig a kivárásra játszanak.

Európán belül Angliában még gyorsabban végbe megy a folyamat, hiszen ott már idén szeptembertől nincs mód dízeles Hondára rendelést leadni, így a készlet erejéig van már csak lehetőség a gázolajos Hondák megvásárlására. Ennek a folyamatnak az első áldozata a dízeles HR-V megszüntetése az angol kínálatban.

Az eredeti felállás szerint a Honda 2025-re minden Európában kínált autójából elérhetővé tett volna egy részben, vagy teljesen elektromos változatot, így indítva meg a belsőégésű modellek kivezetését. A folyamat viszont felgyorsulni látszik a Honda mostani bejelentésével. A fent említett Autocar interjú szerint a Honda most már csak hibrid és tisztán elektromos modellekben akar gondolkodni és 2035-ben egy újabb lépés eredményeként csak a tisztán elektromos meghajtást tartanák elfogadhatónak.

Jogosan merül fel a kérdés, akkor mit fog árulni a Honda Európában 2022-től? A Honda e már most is kapható és Magyarországon is felbukkan már egy-egy az utakon. Akinek valamiért nem elfogadható a kis Honda, még mindig választhatja a Jazz E-t, ami a egy mild hibrid. 2022-ben pedig egy újabb elektromos személyautó érkezik a kínálatba, de erről még nem tudni szinte semmit. Az Automotive News szerint az alábbi verziók közül várható a nyertes:

  • Egy BEV, vagy PHEV Civic
  • Honda HRV hibrid
  • Accord plug-in hibrid

Tervek tehát vannak, bár veszélyes játszma lehet ilyen kevés típust kínálni egy egész kontinensre vetítve. Idejük lesz kitalálni valamit, hiszen az Európában fizetendő szén-dioxid kibocsátási büntetés elkerülésére a Honda is a Tesla segítségét kérte. Az viszont megnyugtató, hogy az elhasználódott akkumulátorok utóéletéről ők is gondoskodnak már most!

Eriqo
Főállásban Informatikus kocka, de lelkében elkötelezett gamer, kütyü és immár e-autó rajongó!