Egyetlen platformon lesz elérhető a NEXT-E projekt keretében 6 országban telepített 252 villám- és ultragyors töltő

0

A NEXT-E elektromos járműveket kiszolgáló töltőinfrastruktúra-projekt tagjai és az e-mobilitás digitális specialistája, a Hubject közötti együttműködésnek köszönhetően a projektben megvalósuló kombinált villám- és ultragyors töltők egyetlen alkalmazáson keresztül lesznek elérhetők mind a hat országban, Csehországban, Horvátországban, Magyarországon, Romániában, Szlovákiában és Szlovéniában is. 222 db több csatlakozási szabványt is támogató villámtöltő (50 kW) és 30 db ultragyors töltő (150-350 kW) integrációja valósul meg a világ legnagyobb többszolgáltatós töltőhálózata, a Hubject intercharge platformon, még könnyebbé téve a hosszabb  utazásokat a régióban.

A NEXT-E projekt, amely az Európai Hálózatfinanszírozási Eszközön keresztül, európai uniós társfinanszírozással valósul meg, négy energetikai vállalat – az E.ON-csoport csehországi, romániai és szlovákiai vállalatai, a horvát HEP- Hrvatska elektroprivreda, a MOL-csoport magyarországi, horvátországi, csehországi, romániai és szlovéniai vállalatai, a Petrol-csoport szlovén és horvát vállalatai –, valamint két autógyártó együttműködése, amelynek keretében 222 villám- és 30 ultragyors töltőt telepítenek Közép- és Kelet-Európa 6 országának töltőállomásain, a lenti infografika szerint.

A Hubjecttel való együttműködéssel nagymértékben növekszik a NEXT-E projekt e-mobilitási hálózatának jelentősége, létrejön egy e-roaming platformhoz csatlakozó, a hosszabb távú utazást támogató töltőinfrastruktúra.

Jelenleg az elektromos töltőkhöz az adott töltőt telepítő partnervállalat alkalmazásán keresztül lehet hozzáférni, ami akadályokat gördít a roaming és az elektromos járművel történő hosszabb, országhatárokat átlépő utazás elé. Ez azonban most megváltozik. Azzal, hogy a NEXT-E konzorcium tagjai által telepített 222 villám- és 30 ultragyors töltő a Hubject intercharge platformjára kerül, egyetlen alkalmazás használatával, elektromos autóval is könnyedén el lehet jutni a cseh határtól az Adriára vagy a Fekete-tengerhez. A felhasználók a NEXT-E projekt minden töltőállomásán a Hubject intercharge platformját használva tölthetik járművüket, ami jelentősen növeli az e-mobilitási szolgáltatásokat igénybe vevő ügyfelek mobilitását minden szomszédos országban.

„A NEXT-E, és azon belül a MOL bebizonyította, hogy képes kialakítani egy jól átgondolt, koherens e-mobilitási töltőhálózatot, és eközben létrehozni egy új szolgáltatást az elektromos autókat használók számára. A töltők mindegyikét töltőállomásra telepítjük, ezzel ötvözzük az ügyfelek számára ismerős és új élményeket. A MOL-csoport terveivel összhangban a következő kihívás az összekapcsolt szolgáltatások létrehozása (roaming) lesz. Az erre alapozott későbbi piaci együttműködések révén az e-autósok egyre kényelmesebben utazhatnak az országhatárokon át is. A Hubject roamingplatform-szolgáltatása és sokéves tapasztalata értékes segítséget fog ebben jelenteni, örömmel indulunk el velük ezen a közös úton” – fogalmazott Tóth-Fekete Róbert, MOL-csoport Alternative Fuels területének vezetője.

„A következő NEXT-E projekt meghatározó lesz abban, hogy elérhessük az ambiciózus célunkat, és megvalósulhasson a zéró kibocsátás a közlekedési szektorban és a szén-dioxid-semleges gazdaság Európában,” – jelentette ki Richard Ferrer, az Innovációs és Hálózati Projektek Végrehajtó Ügynökség (INEA) közlekedésinnovációs csapatának vezetője. „Az átjárhatóság és az e-roaming elengedhetetlenek egy elektromos járműveket kiszolgáló, hatékony töltőhálózathoz, ezek biztosítják, hogy elektromos járművel is problémamentesen utazhassunk Európa-szerte. Az elektromos járművek töltésének könnyen, megbízhatóan kell működnie, és fontos, hogy anyagilag se jelentsen ez nagy terhet az európaiak számára.  Az, hogy ez a szolgáltatás elérhetővé válik a Hubject platformján, fontos előrelépés ebben a tekintetben. Mindezt az energetika, az autóipar, a mobilitás és a szoftverek területén működő állami és magánvállalatok úttörő szerepvállalásának köszönhetjük. Így, Európában valósággá válhat az elektromobilitás! Az Európai Bizottság és az INEA továbbra is különböző programokon keresztül támogatja az ilyen projekteket és gazdasági szereplőket, hogy elérhessük az európai zöld megállapodásban megfogalmazott célokat.”

Christian Hahn, a Hubject GmbH vezérigazgatója elmondta, hogy „Ez a kollaboráció egyszerű megoldást kínál a töltőüzemeltetők és az e-mobilitási szolgáltatók közötti együttműködésre, illetve a résztvevők üzleti modelljének fejlesztésére. A Next-E projekt konzorciumának megbízható partnereivel való közös munka az egész európai piac javát szolgálja, és leegyszerűsíti az elektromosautó-töltési piacot.”

e-cars.hu
Elektromosan közlekedsz, vagy a váltáson töprengsz? Érdekelnek a legfrissebb hírek az e-autók világából, vagy foglalkoztatnak a legújabb fejlesztések az elektromosság és a fenntarthatóság területén? Akkor jó helyen jársz!