A francia Verkor vállalat is GWh-ban mérhető cellagyárat épít hamarosan!

0

Úgy látszik, egyre több vállalat ül fel a „Gigafactory-vonatra” és jelenti be nyilvánosan, hogy ők is akkumulátorcellák gyártásával kívánnak pénzt keresni. Ha mindez Európában történik, az továbbra is csak jó nekünk és a kontinens autómárkáinak szintén. A svéd Northvolt és az angol Britishvolt után most Franciaország területén létesülhet meg a következő olyan akkucellagyár, aminek éves gyártói kapacitása több GWh-ban lesz mérhető és fő felvevőpiacként az elektromos autók lettek becélozva!

A gyár helyét már keresi a francia Verkor, az EIT InnoEnergy, Schneider Electric és a Groupe IDEC vállalatokkal együttműködve, ami, ha felépül, éves szinten 16 GWh kezdő akkumulátor kapacitást lesz képes előállítani! A tervek szerint 2022-re már fel is épül a gyár és 2023-ban a termelés is be tud indulni. A Verkor elmondása alapján úgy méretezik a gyárat, hogy dinamikus mértékben legyen képes kiszolgálni az igényeket és a későbbiekben, ha szükséges, akár éves szinten 50 GWh kapacitást is elő tudjanak majd állítani! A kezdetei beruházás a Verkor számítása szerint 1,6 milliárd euróba kerül majd és a fent említett EIT InnoEnergy cégen keresztül az Európai Unió szintén benne lesz a vállalkozásban.

A Verkor már közel egy éve létrejött az EIT InnoEnergy támogatásával, ám terveiket eddig a háttérben intézték, most látták elérkezettnek az időt, hogy előálljanak a tervezett gyár ötletével. A Groupe IDEC leginkább a leendő gyár helyének kiválasztásával és annak felépítésével járul hozzá a sikerhez, míg a Schneider Electric az energia-menedzsmentet, az automatizálást és a gyártás előkészítését, beindítását, valamint felfuttatását vállalta, a későbbi optimalizálásokkal egyetemben. A Britishvolt terveihez hasonlóan a Verkor azt is bejelentette, hogy licenc alapján már meglévő technológiát fog gyártani, jelenleg nem kívánnak időt és pénzt beleölni egy új cella kifejlesztésére.

Tervek tehát vannak, de még a gyárat is fel kell építeni, ami az elképzelések szerint egy közel 22 hektáros területen valósul meg, valahol Dél-Franciaországban. A Verkor nagymértékben támaszkodna a napenergiára és szélerőművekre a gyártás során, ezzel is csökkentve az akkucellák és az egész vállalat ökológia lábnyomát.

Eriqo
Főállásban Informatikus kocka, de lelkében elkötelezett gamer, kütyü és immár e-autó rajongó!