Herbert Diess: „A Tesla a világ legértékesebb vállalatává válhat”

0

Herbert Diess elismerően nyilatkozott a Tesla második negyedéves eredményeiről, szerinte egyszer még akár a Tesla lehet a világ legértékesebb vállalata. Az ugyan egészen ritka, hogy cégvezetők nyilvánosan ennyire elismerően nyilatkoznak a vetélytársaikról, azonban Herbert Diess esetében ez mégsem olyan meglepő hiszen köztudottan nagyra értékeli a Tesla és Elon Musk tevékenységét.

A múlt héten a Tesla közzé tette a második negyedéves eredményeit és a várakozások ellenére még is sikerült nyereségesnek maradniuk még a koronavírus-járvány okozta nehézségek ellenére is. A legtöbb autógyártó eredményei azonban nem alakultak ennyire fényesen, szinte minden más cég veszteségeket könyvelt el az eladások zuhanása miatt.

Herbert Diess a Volkswagen vezetője a LinkedIn-en kommentálta az eredményeket és tett egy meglepő jóslatot is.

„Elon Musk olyan eredményeket produkált melyeket sokan nem gondoltak lehetségesnek. Megmutatták, hogy az elektromosautó-gyártás is lehet jövedelmező. A Tesla mellett a Porsche az azon cégek egyike, aki a koronavírus-járványt veszteségek nélkül tudta átvészelni. Ez a tény megerősíti számomra azt, hogy a világ legértékesebb vállalata 5-10 év múlva egy mobilitási vállalat lesz, hogy a Tesla, az Apple vagy a Volkswagen lesz az majd kiderül…Durva”

A világ legértékesebb vállalata az Apple, megelőzve a Microsoftot és az Amazont is. A vállalat jelenlegi piaci kapitalizációja 1,5 billió dollár, a Tesla és a Volkswagen ennek egyelőre még csak egy töredékét éri el. Ezért merész kijelenteni azt, hogy akár az évtized végére ezt elérheti valamelyik autógyártó.

Úgy tűnik a Volkswagen csoporton belül nagy elismeréssel bír a Tesla. Diess például meghirdetett egy programot melyet házon belül csak úgy hívnak, hogy „felzárkózás a Teslához”. Az Audi vezérigazgatója pedig nyilvánosan beismerte, hogy „a Tesla két évvel jár az autóipar előtt a kritikus területeken”.

Érdekes látni azt a folyamatot, hogy néhány évvel ezelőtt még mindenki arról beszélt, hogy csődbe megy a Tesla és eltűnik a süllyesztőben. Most azonban már a Világ legértékesebb autógyártójává vált és már nem csak a rajongói ismerik el, hanem a legnagyobb presztízzsel rendelkező autógyártók is.