Vontatást segítő funkciót kap a Cybertruck

0

A Tesla egész világot megosztó pickupjáról folyamatosan új információk érkeznek a bemutató óta. Elon Musk bejelentette, hogy az autó némileg szélesebb lesz a vártnál, 203 helyett 208 cm. Kiderült továbbá, hogy a bemutatón látható „penge él” lámpa alapfelszereltség lesz, és a megjelenésén is javított a Tesla.

Ez azonban még nem minden, Elon Musk egy olyan újítást is bejelentett, ami a vontatást könnyíti meg. Az eddig is egyértelmű volt, hogy a Cybertruck egyik legfontosabb tulajdonsága a hatalmas vontatóerő. Ezt erősíti meg a most bejelentett funkció:

„A felhasználói felület valós időben fogja mutatni a maximális gyorsulás, a fékezés, a kanyarodás, a maximális sebesség, és a hatótáv változását a rakomány, vagy a vonatott tömeg hatására.”

Az egyik oka annak, hogy a Cybertruck ilyen nagyméretű akkupakk verziókkal rendelhető (400 km, 480 km, vagy 800 km) az, hogy a vontatás nagyon megterhelő lehet az akkumulátor számára. Természetesen ez nem csak a Tesla pickupjánál jelentős, bármilyen autó esetén meghatározó lehet plusz súly, valamint a légellenállás megváltozása.

A vontatás olyan nagy mértékben változtatja meg az autó dinamikáját, hogy a Tesla segíteni szeretné a sofőrt a vezetésben, ezért fejlesztik az új funkciót a high-tech felhasználói felülethez. Az nem derült még ki, hogy a Cybertruck saját maga lesz képes megállapítani a rakomány súlyát, vagy pedig a felhasználó által megadott adatokat veszi alapul.

Ahogyan legtöbbször, a Tesla ebben az esetben is az egyik legnagyobb előnyére, a szoftverre támaszkodik. Természetesen a vontatási számítások esetén is képesek lehetnek a keletkezett adatok alapján újratanítani az algoritmusokat, így folyamatosan javítva a dinamikai paraméterek pontosságát.

A napokban egy lehetséges felhasználói felület is napvilágra került egy Cybertruck belsejéről. A felvételen jól látható, hogy bár a képernyő mérete megegyezik a Model 3 képernyőjével, az elrendezés nagyban eltér. A Cybertruck esetében úgy tűnik, hogy sokkal inkább az autó 3D modellje kerül a középpontba.

Ide kattintva csatlakozz a legnagyobb és legaktívabb Magyar Tesla Club Facebook csoportunkhoz és tudj meg mindent a jövő autójáról.