Hirdetés

Elon Musk szerint a hagyományos, belső égésű motorral szerelt és hibrid járművek értéke a használt piacon az elektromos autók előretörése miatt csökkenni fog. Musk elképzelése az, hogy a teljes önvezetés bevezetésével az autók képesek lesznek akár bevételt termelni a tulajdonosuknak, azonban ezzel párhuzamosan az autók árai nem emelkednének. Tehát értelemszerűen a vásárlóknak sokkalta jobban megérné ilyen autókat vásárolni majd, mint a hagyományos társaikat.

Azonban Elon Musk külön felhívja a figyelmet arra, hogy az autóikban az önvezetési funkció ára a későbbiekben jelentősen emelkedhet.

A Tesla járműveinek potenciális használtpiaci értéknövekedését viszont az autonóm közlekedés funkciójának elérhetőségéből adódó bevételnövekedés fogja generálni. Musk felhívja a figyelmet, hogy ezzel párhuzamosan a hagyományos belsőégésű motorokkal szerelt autók értékcsökkenése várható.

Musk egy Twitter kommentjében, amit azzal a hírrel kapcsolatban fogalmazott meg, hogy az Egyesült Királyság a jövőben (2035-ig) ki kívánja tiltani a belsőégésű motorokat, így fogalmazott: „Ki az, aki 2025. után belső égésű motorral szerelt autót akar venni annak tudatában, hogy annak a maradványértéke egyenlő a nullával?”

Attól függetlenül, hogy a jövőben az autók termelnek-e bevételt a tulajdonosoknak vagy sem jól látszik, hogy a tendenciák az elektromos autóknak kedveznek. Jól tudjuk, hogy Elon Musk kijelentései mögött sokszor marketingszándékok állnak, azonban ezekre, tapasztalatok alapján, mégis fontos odafigyelnünk, mert sok esetben bizonyultak helyesnek.

Figyelembe véve az elektromos autók iránti keresletet, ehhez hozzávéve azt, hogy a politika milyen irányba halad autós szempontból, továbbá azt is, hogy a jelenlegi e-autók milyen értékállóknak bizonyultak, valóban helytállónak tűnik Elon Musk figyelmeztetése.

Nem mellékes az a tény sem, hogy az elektromos autók valódi térhódítása még csak ezután következik. Egyre több és több ember dönt amellett, hogy különböző okok miatt autóját elektromos meghajtásúra cseréli. Ezzel párhuzamosan pedig egyre több autógyártó látja be azt, hogy van piaci igény a villanyautókra és egyre kevesebb ember fog hagyományos autót vásárolni újonnan vagy akár használtan.

Ide kattintva csatlakozz a legnagyobb és legaktívabb Magyar Tesla Club Facebook csoportunkhoz és tudj meg mindent a jövő autójáról.