Átfogó kép a Tesla Q4-es eredményeiről

0

A Tesla kiadta a 2019. 4. negyedéves jelentését, amely sokak számára meglepetést okozott. A cég a vártnál is jobban teljesített, ami a részvény árfolyamán is meglátszik jelenleg.

Az elvárások valóban nagyok voltak a Teslával szemben, a Wall Street-en nagyjából 7,047 milliárd dolláros bevételt és 1,62 részvényenkénti nyereséget jósoltak a negyedik negyedévre. A vállalat még ezeket az igen magas elvárásokat is felülmúlta, hiszen a jelentés szerint az év végét 7,384 milliárdos bevétellel, és 2,14 dolláros EPS (earning per share) eredménnyel zárta. 

A cég EBITDA (kamatok, adózás és értékcsökkenési leírás előtti eredmény) mutatója is sokat javult, az egy évvel korábbi, hasonló időszakra vonatkozó 1,039 milliárd dolláros érték 2019 végére 1,175 milliárd dollárra emelkedett.

Az eredmények publikálása után a részvények a korábbi tendenciát is meghaladva szöktek az egekbe. Az árfolyam jelenleg 650 dollár, amely a bejelentés után néhány óra alatt emelkedett fel 580 dollárról. A cég piaci tőkeértéke ezzel elérte a 117 milliárd dollárt, nem sokkal a 100 milliárdos álomhatár átlépése után. Összehasonlításként: ez az érték nagyobb, mint a Mercedes-Benz (Daimler, 44,61 Mrd) és a BMW (41,58 Mrd) értékének összege. Magasabb továbbá, mint a Volkswagen (81,74 Mrd) értéke, és szintén meghaladja a két nagy amerikai gyártó, a Ford (35,08 Mrd) és a GM (47,71 Mrd) együttes piaci értékét.

A szárnyaló részvények nem csak a rendkívül jó pénzügyi eredményekhez köthetők, minden bizonnyal a Model Yelőrehozott bemutatása és impozáns paraméterei is pozitív hatással vannak az árfolyamra. 

Ezek az eredmények nagyon bíztatóak a vállalat számára, főként annak ismeretében, hogy Elon Musk és csapata sokáig nem volt képes nyereséget realizálni. A Tesla mára a világ egyik legértékesebb autógyártója, az eladási számaik rekordokat döntenek, és a VW szerint is ők mutatják az utat a jövő autózásához.

Ide kattintva csatlakozz a legnagyobb és legaktívabb Magyar Tesla Club Facebook csoportunkhoz és tudj meg mindent a jövő autójáról.