VW vezérigazgató: utol tudjuk érni a Teslát, valószínűleg le is hagyhatjuk őket

0

Herbert Diess, a VW vezérigazgatója tegnap interjút adott a Bloomberg-nek a svájci Davos-ban megrendezett Világgazdasági Fórumon. Az interjú fő témája az elektromos autózás volt.

Diess rengeteget dicsérte a Teslát amiatt, hogy mutatják az utat az elektromos autózás számára. Hozzátette azonban, hogy a VW nagy méretei miatt túlszárnyalhatja a Teslát, és ők válhatnak az elektromos autózás piac vezetőjévé. Úgy véli, hogy a verseny még teljes mértékben nyitott: „Szerintem a Tesla kikövezi az utat. Valami újat teremt az ipar számára. Úgy gondolom, mi szorosan követjük, és nagyon optimisták vagyunk azzal kapcsolatban, hogy tartatani tudjuk az iramot, és egy bizonyos fázisban utol is érhetjük őket.”

Arra a kérdésre, hogy a Tesla hogyan volt képes túllépni a Volkswagen piaci tőkeértékét ezt válaszolta: „A piaci érték a jövőről, illetve a jövőre vonatkozó elvárásokról mutat valamit. A Tesla autói határozzák meg az autóipar jövőjét, a teljesen összekapcsolt, elektromos autózást.”

Azzal kapcsolatban, hogy a jövőben elképzelhető egy verseny az autógyártók és a technológiai cégek között, Diess azt mondta, hogy „a Teslától jobban tart, mint a Google-től, viszont vannak nagyon erős versenytársak, mint például a Toyota”.

Az autózás jövőjéről a következőt mondta: „A jövő mindenképpen az elektromos autó. Ez most már teljesen biztos. Erre készülünk mi is…”

A VW tervek szerint a chattanoogai gyár minden kapacitását arra szeretné fordítani, hogy egy új elektromos autót gyártsanak az Egyesült Államokban. Nagy mértékben invesztálnak akkumulátor gyártásba, valamint folyamatosan fejlesztik a szoftveres rendszerüket, többek között cégek felvásárlásával. Diess szerint az autó a „legértékesebb és leginnovatívabb internetes eszköz”. Szerinte ebben is a Tesla mutatja a megfelelő példát.

Diess a jövővel kapcsolatban hozzátette: „2020 meghatározó év lesz az elektromos autók számára, mert jogszabályok fogják előírni az elektromos autók arányát Európában, Kínában, majd pedig az Egyesült Államokban. 2020 és 2021 vízválasztó évek lesznek az elektromos járművek történetében. Mi minden esetre felkészültünk, és optimisták vagyunk.”