Párizs leadta az EU eddig legnagyobb e-busz rendelését: 800 darabra!

0

A francia főváros tömegközlekedési vállalata (RATP) egy igen nagy volumenű bejelentést tett a napokban, miszerint egy az egyben elköszönnek a dízel-alapú technológiától. Ez itt most a városban szolgálatot teljesítő buszokra értendő, a dízelnek nincs többé helye Párizsban.

A most bejelentett, 800 darabos elektromos busz megrendelés egyrészt a várost folyamatosan fojtogató szmog ellen szolgálna segítségül, de a 2024-es nyári olimpiai játékokra való felkészülésnek is a része már. Abban az évben ugyanis Párizs lesz a nyári Olimpia házigazdája!

A RATP (Régie Autonome des Transports Parisiens) közleménye szerint a buszok beszerzésére kiírt tendert három vállalat nyerte meg közösen: Heuliez Bus, Bollore és az Alstom. A megrendelés értéke 400 millió euró, ami az eddigi legnagyobb értékű megrendelés az Európai Unióban! A 800 darab busz megoszlása lehetőség szerint egyenlő mértékben fog megvalósulni a három cég buszainak tekintetében.
Az első 150 darabos megrendelés 2020 és 2022 között kerül leszállításra a párizsi tömegközlekedési vállalatnak.

Párizs a mostani buszmegrendeléseken túl azt is kijelentette, hogy 2025 után nem fog belsőégésű motorral szerelt buszt vásárolni, a cél addigra a 100%-ban „tiszta” buszflotta elérése. Jelenleg a város teljes buszállománya 4700 darabos, amiből már most is 950 darab a hibrid meghajtású busz, míg a bio üzemanyaggal üzemelő egységek száma 140. Elektromos buszuk is van már, 83 darab, melyek nagy része vélhetően troli.

A város polgármestere Anne Hidalgo már korábban nyilvánossá tette azon törekvéseit, hogy 2024-re készülnek kitiltani a város területéről a dízeles autókat, míg 2030-ra a város területén csak elektromos autóknak lesz helye!

Regisztrálj a fórumunkon ahol elmondhatod a véleményed és troll mentes zónában cseveghetünk. “e-cars.hu club, e-autó tulajdonosoktól, e-autó tulajoknak és rajongóknak, érdeklődőknek” egyaránt! https://ecarsforum.hu/

Eriqo
Főállásban Informatikus kocka, de lelkében elkötelezett gamer, kütyü és immár e-autó rajongó!