Pár hete írtunk a Volvo és a szingapúri Nanyang Technological University (NTU) összefogásáról, aminek eredménye egy önvezetésre is alkalmas Volvo 7900-as busz lett.

Ezúttal pedig a Scania és a Nobia (a skandináv országok legnagyobb tömegközlekedési üzemeltetője) fogott össze annak érdekében, hogy a svédországi Stockholmban 2020-tól önvezető buszok közlekedhessenek egyes szakaszokon.

A projekt még kísérleti szakaszban van és a kutatásoknak is két fő fázisa lesz:

  • Kezdetben utasok nélküli tesztüzem
  • később utasok is csatlakoznának az útvonalakon (napi közel 300 utas)

A programban kezdetben résztvevő két buszt a Scania szállítja majd. Ezen buszok típusa a Citywide LF electric lesz, melyek mindegyike egy 12 méteres teljesértékű busz lesz, 25 üléssel, 80 utas befogadására alkalmas utastérrel.

Az első teszt útvonal egy újonnan kijelölt, 5 km-es szakasz lesz, a Stockholmtól 20 km-re fekvő Barkarby-ben, 4 megállóval. Kezdetben csak egy 1 km-es szakaszon valósul meg a teljes önvezetés, de ahogy halad előre a projekt, ez minden bizonnyal egyre csak nőni fog.

Regisztrálj a fórumunkon ahol elmondhatod a véleményed és troll mentes zónában cseveghetünk. “e-cars.hu club, e-autó tulajdonosoktól, e-autó tulajoknak és rajongóknak, érdeklődőknek” egyaránt! https://ecarsforum.hu/