A december nem kedvezett a zöld rendszámoknak

0

Október után, novemberben hatalmasat nőttek a zöld rendszámos autók mennyisége Magyarországon. Ekkor még benne volt a pakliban, hogy december végére meglehet a bűvös 10.000 darabos példányszám is akár.

Azonban eltelt egy újabb hónap, vége lett a 2018-as évnek és a Belügyminisztérium Kommunikációs Főosztálya pedig ismét elküldte az e-cars.hu-nak a decemberi adatokat. Szomorúak vagyunk, ugyanis nem ezekre a számokra számítottunk.

2015 szeptember eleje lehetett mikor a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium bejelentette a zöld rendszámot a környezetkímélő gépkocsikhoz, szeptember 10-től pedig már igényelhetni is lehetett a megkülönböztető palettát. Akkor még sokat nem lehetett tudni a zöld rendszámhoz párosítandó kedvezményekről és nagyon kevés érintettje is volt az új rendszám bevezetésének. Azóta eltelt pár év és a jogalkotók pedig különböző kedvezményeket, jogosultságokat rendeltek a zöld rendszámhoz. Bátran kijelenthetjük, hogy sikeres a zöld rendszám!

A lenti táblázatban látni, hogy december 31-ig 9.560 darab zöld rendszámot adtak ki, azaz 447 darab környezetkímélő autó kapott ilyen megkülönböztető jelzést decemberben.

Decemberben a tisztán elektromos autók igencsak lemaradtak a mezőnyben, mindössze 161 darabot helyeztek csak forgalomba. Szemben a novemberi 338 darabbal.

Aggodalomra semmi ok, ugyanis 2018. október 29. 08:01 perctől pedig újra lehet pályázni az  e-Mobi Elektromobilitás Nonprofit Kft. által lebonyolított, az „Elektromos gépkocsi beszerzésének támogatása” (GZR-D-Ö-2018) című pályázatra, ami az Innovációs és Technológiai Minisztérium kezdeményezésére egyszerűsített feltételrendszerrel és pályázati tartalommal érhető el. A támogatást magánszemélyek és jogi személyek részére tisztán elektromos személygépkocsik, legfeljebb 3,5 tonna megengedett legnagyobb össztömegű tisztán elektromos tehergépkocsik és/vagy L7e-CU kategóriájú áruszállításra tervezett nehéz emelt teljesítményű kvadok vásárlásához lehet felhasználni. A támogatás mértéke a beszerzés időpontjában érvényes bruttó eladási ár 21 százaléka, de legfeljebb 1,5 millió forint lehet. A támogatás csak a 20 millió Ft bruttó vételárat meg nem haladó gépjárművekre igényelhető. A támogatás mind új autó, mind tesztautó vásárlás esetén alkalmazható (max. 6000 km és/vagy 180 nap).

Ide kattintva pedig látható, hogy mely tisztán elektromos autókat lehet ma Magyarországon megvásárolni állami támogatással.

e-cars.hu
Elektromosan közlekedsz, vagy a váltáson töprengsz? Érdekelnek a legfrissebb hírek az e-autók világából, vagy foglalkoztatnak a legújabb fejlesztések az elektromosság és a fenntarthatóság területén? Akkor jó helyen jársz!