A Tesla 1,5 milliárd dollárral szállt be a Bitcoinba

0

Világunk a digitalizáció felé halad és ennek szerve része lesz az az átalakulás, ahogyan ma a pénzre tekintünk. A netes fizetés és a digitális pénzmozgás lesz a jövő, ennek jelei egyre szembe tűnőbbek. A pénz digitális formába való konvertálódásának egyik kézzelfogható jele az úgynevezett kriptovaluták megjelenése.

A kriptovaluta olyan digitális eszköz, mely csereeszközként vagy manapság fizetőeszközként is funkcionál. Kriptográfiát (titkosítást) használ a tranzakciók biztonságossága érdekében. A kriptovaluták a digitális valuták egy részhalmazát képviselik, de besorolhatók az alternatív valuták vagy a virtuális valuták csoportjába is. A legtöbb kriptovaluta közös jellemzője a decentralizáció, azaz a központi felügyelet nélküli működés (hasonlóan az Internethez) melynek köszönhetően országhatárokon keresztüli fizetőeszközként lehet használni.

Ennek a témának az úttörője a Bitcoin, ami az első ezen a néven és 2009 óta van jelen a világban. A kezdeti névértéke 2011-ben került meghatározásra, akkor 1 Bitcoin 0,3 USD-t ért. Ma ugyanez a Bitcoin 12 947 049 Forintot kóstál. Az árfolyam kilövése az évek alatt bámulatos mértékben alakult és ezen csak lendít a hír, miszerint Elon Musk is felkarolná a Bitcoint!

Egészen pontosan 1,5 milliárd dollár értékben vásárolt Bitcoint Elon Musk, amit az illetékes amerikai szabályozási szervezet, a SEC (Securities and Exchange Commission) is jóváhagyott. És ez még csak a kezdet, hiszen a Tesla elmondása szerint beadvány formájában elvárja az szabályozások megalkotóitól, hogy a közeljövőben lehetőség legyen náluk is fizetni Bitcoinnal egy esetleges szolgáltatásért, vagy autóért.

Elon Musk vállalata a beadványában több érvet is felhozott a digitális fizetőeszközök előnyei mellett, többek között azt, hogy ezek értéke kevésbé befolyásolható külső tényezők révén és hogy rendkívül erős ezek likviditása, vagyis a fizetőképességük. Nem a Tesla az egyedüli, ami a Bitcoin elfogadását tervezi, számos kisebb-nagyobb Tech cég már lehetőséget biztosított erre korábban is, ám a Tesla megjelenése új távaltokat nyitott. Ez természetesen megjelent a Bitcoin árfolyamában is, ami jelenleg 42 000 dollár körüli áron mozog!

Elon Musk amúgy nagy barátja a kriptovalutáknak, amiről az alábbi Twitter bejegyzés is árulkodik:

Eriqo
Főállásban Informatikus kocka, de lelkében elkötelezett gamer, kütyü és immár e-autó rajongó!