#MiVoltaHéten – Az e-cars.hu heti hírösszefoglalója

0

Új rovatunkban minden hét vasárnapján az előző heti legfontosabb bejelentéseket, érdekes újdonságokat elevenítjük fel. Nézzük is, mi történt az elektromos autózás világában az elmúlt hét napon.

Hosszútávon is megéri, csak 10 százalékot veszít eredeti árából a Tesla Model 3

„Az autó az egyik legrosszabb befektetés” – hallhattuk már sokszor, sokfelől. De tényleg így van? Az iSeeCars.com utánanézett a számoknak, megvizsgálta a már három éve használatba állt Model 3-akat, és azt találta, hogy igen jól megőrzi eredeti árát a modell. Összehasonlításképpen, a többi elektromos autó értékvesztésének mértéke ennek ötszöröse.

Szárnyal az Audi az elektromos SUV-piacon

Koronavírus járvány ide, vagy oda, az Audi-nak mégis sikerült kimagasló eladási adatokat elérnie. 2020 első félévében, 86,8 százalékkal tudták növelni az értékesített elektromos SUV-k számát. Ez szám szerint 17,641 eladott jármű világszerte. Érdekesség, hogy Norvégiában az Audi e-tron elektromos SUV volt a legnépszerűbb autó ebben a félévben. Mármint nem az elektromos SUV-k közül, hanem az összes eladott – hagyományos meghajtású autók közül is – autó közül.

Elképesztő szám, több mint kétezer Supercharger a világon, hol a vége?

Ezzel a kiemelkedő számmal tovább folytatja a Tesla azt a politikáját, miszerint nem csak elektromos járművet kap az, aki Teslát vásárol, hanem egy világszinten is kiépített infrastruktúrához csatlakozhat. A terv az, hogy egy Tesla tulajdonos bármikor, bárhova eljuthasson a Supercharger hálózat segítségével.

Töretlen a Tesla sikere

Sorozatban a negyedik negyedéve volt ez a kaliforniai e-autós birodalomnak, melyet nyereséggel tudott zárni. Egyéve már tehát, hogy megállíthatatlanok. Ez a teljesítmény elég volt ahhoz, hogy bekerüljenek a legjobb 500, amerikai tőzsdén jegyzett vállalat közé. Talán ez lehet a vége minden eddigi negatív vélekedésnek, erről a szintről ugyanis ritkán zuhannak nagyot a cégek, és főleg nem az olyanok, mint a Tesla, akinek az eladásai a pandémiás időszak ellenére is mindössze 5 százalékkal csökkentek a második negyedévben, holott a legtöbb autógyártó 30-35 százalékos visszaesést könyvelt el. 

Rekordot döntött a Renault

A júniusi elektromos autók eladását nézve a francia gyártó soha nem látott mennyiséget értékesített. Több, mint 12000 e-autót (ZOE-t és Kangoo Z.E.-t) adtak el a nyár első hónapjában, ez pedig 86 százalékos növekedés az előző év azonos időszakához képest. 

A diagrammok nagyon beszédesek, hát még az, hogy az Európában értékesített új személygépkocsik több, mint 10 százalékát elektromos Renault modellek tették ki. Nem semmi, csak így tovább!

Bejelentett még egy épülő gyárat a Tesla

Egy hatalmas gyárat építünk Austinban. Itt fogjuk gyártani a Cybertruckot és a Tesla Semit, továbbá az Észak-Amerika keleti partjára szánt 3-as és Y modelleket is.” – mondta Elon Musk vezérigazgató. 

Miután leboltolták a következő 10 évre a 60 millió dolláros adókedvezményt, gyorsan el is dőlt a helyszínválasztás kérdése. Versenyben volt még az oklahomai Tulsa városa is, de a texasi Austin feléjük tudott ígérni. A beruházásra 1,1 milliárd dollárt szánnak, és látva a berlini gyár épülésének sebességét, biztosan ez a létesítmény is pillanatok alatt elkészül majd.

Beelőzött a megújuló energia Európában 

Végre! 2020 az első olyan év (egyelőre), amikor a mindenféle fenntartható módon (szél, nap, víz, stb.) előállított elektromos áram mennyisége meghaladja a fosszilis tüzelőanyagok által generált energiamennyiségét. Most 40-34 az állás, százalékban a zöldek javára. A maradék atommal készül. Sok tényező együtt állására volt szükség ehhez, amiket egyaránt segített a világjárvány okozta energiaigény-csökkenés. A növekvő megújuló energiaforrásokra irányuló beruházások növekedésével párhuzamosan drasztikus csökkent a tüzelőanyag-felhasználás. A szénerőművek működése például 32 százalékkal esett vissza. 

Dave Jones, az Ember vezető villamosenergia-elemzője így nyilatkozott a témáról:

„Ez egy szimbolikus pillanatot jelent az európai villamosenergia-ágazat átmenetében. A megújuló energiaforrások több villamos energiát generáltak, mint a fosszilis tüzelőanyagok, mivel a szén helyét átvette a szél és a nap. Ez a gyors váltás mindössze kilenc évvel ezelőtt kezdődött, amikor a fosszilis tüzelőanyagok felhasználása még kétszerese volt a megújuló energiforrásoknak.”

Holnap reggeltől ismét érkeznek a legfrissebb hírek, előre is jó szórakozást kívánunk hozzájuk!

Rozsa Arpad
“Orvostanhallgatóként az egészség védelme mindennapjaim szerves részét képezi. A nyomaték és a hangtalan közlekedés mellett így kifejezetten fontosnak tartom, hogy ne szennyezzük azt a környezetet, melyben mindennapjainkat éljük.”