Kifizették az első egymilliárd forintot a céges e-autó támogatási programban

0

Az elektromos járművek beszerzését támogató program keretében eddig mintegy 3700 pályázatban közel 4500 jármű megvásárlásához kértek több mint 17 milliárd forint állami támogatást – közölte az Energiaügyi Minisztérium szerdán a Facebookon. Hozzátették, hogy több mint 2500 támogatott kérelem alapján már szinte minden szerződést megkötöttek, összesen 11,6 milliárd forint értékben. A kifizetett forrásmennyiség a napokban meghaladta az egymilliárd forintot.

Elmondták, hogy a februárban indult, és jövő március végéig elérhető pályázat keretében a cégek akár 4 millió forintos támogatást is kaphatnak egy elektromos jármű megvásárlásához.

A beérkezett igénylések alapján a program közel 3400 személyautó és több mint 1000 kisteherautó beszerzését támogathatja. A legnépszerűbb márka a BYD, de kétszáznál több igénylés érkezett a Tesla, a Volvo, a Hyundai, a Cenntro és a Nissan járműveire is.

A tisztán elektromos járművek károsanyag-kibocsátás nélkül üzemelnek, alacsony zajterheléssel járnak, és üzemeltetési költségük is kedvezőbb lehet. Magyarország a zöldenergia-termelés és -tárolás terén élen kíván járni az iparban, az otthonokban és a közlekedésben is.

A pályázati program jelentősen hozzájárult ahhoz, hogy 2023 februárja és júliusa között minden hónapban több elektromos autót helyeztek forgalomba, mint korábban bármikor. A legkörnyezetbarátabb, zöld rendszámos járművek száma nyáron már meghaladta a 60 ezret.

Részben az elektromos autók térnyerésének köszönhető, hogy a közlekedési szektor korábban növekvő károsanyag-kibocsátása tavaly 11 százalékkal csökkent. Előzetes adatok szerint Magyarország 2023-ra 43 százalékkal csökkentette üvegházhatású gázkibocsátását az 1990-es szinthez képest, ezzel már most túlteljesítette a 2030-ra kitűzött 40 százalékos célját – közölte az Energiaügyi Minisztérium.

Értesülj időben a legfontosabb elektromos autós hírekről! Kövess minket Facebookon, X-en, Instagramon, vagy iratkozz fel Google News és YouTube-csatornánkra!

e-cars.hu
Elektromosan közlekedsz, vagy a váltáson töprengsz? Érdekelnek a legfrissebb hírek az e-autók világából, vagy foglalkoztatnak a legújabb fejlesztések az elektromosság és a fenntarthatóság területén? Akkor jó helyen jársz!