A Tesla már a 300 kW feletti töltési teljesítményt teszteli

0

A Tesla már a 300 kW feletti töltési teljesítményt teszteli a V4-es Supercharger állomásain.

Villámtöltőt jellemzően akkor használ egy elektromos autótulajdonos, ha éppen átutazóban van, vagy éppen aznap igen sok dolga akadt és nem fér bele a lassabb AC töltés. Ilyenkor felértékelődik az autó legnagyobb DC töltési teljesítményének és a villámtöltő teljesítményének a párosa, ami manapság már a középkategória számos modelljében is 100-150 kW környékén tetőzik. Ilyen adatokkal már könnyedén hozható néhány perc alatt is az akár csak a következő 100 km-re elegendő energia vételezése is.

A Tesla Supercharger hálózata jelenleg ma a világ legnagyobb darabszámú és legmegbízhatóbban működő töltőhálózata, melyet egy ideje egyébként már más márkák e-autói is használhatnak. Míg Észak-Amerikában gyakorlatilag a Supercharger használatára készíti fel az összes modelljét minden nagyobb autógyártó már.

Jelenleg a Supercharger oszlopok a negyedik generációnál járnak, vagyis V4 néven érhető el az ottani legnagyobb töltési teljesítmény is, ami 250 kW. Ez nem kevés, azonban úgy tűnik, hogy a Tesla már el is kezdte ennek a határnak a felfelé tologatását V4-es oszlopokba rejtve azokat melyek már egyre több helyen jelennek meg Európa szerte is.

Ennek fényében látható, hogy egyes V4 oszlopok „véletlenül” már bőven 300 kW felett tudnak produkálni, ami igen jó hír azoknak, akiknek az autója képes is fogadni ezt a teljesítményt. Hogy aztán végül mi lesz a tesztek eredménye, illetve hogy a V4 SuC kapcsán milyen fejleményeket várhatunk, az jó kérdés. Azonban sok e-autós bizonyára örömmel venné, ha a világ legjobb villámtöltőhálózata megugraná az újabb lépcsőfokot a fejlődésben, ami nem csak a darabszám növekedését jelentené, hanem a töltési teljesítményt is.

Európában is van már ilyen SuC töltőpont, ám itt is még a 250 kW-os korlátozás van aktiválva. Azonban jó eséllyel ezeken az oszlopokon is megjelenhet a 300 kW feletti töltési teljesítmény hamarosan.

Értesülj időben a legfontosabb elektromos autós hírekről! Kövess minket Facebookon, X-en, Instagramon, vagy iratkozz fel Google News és YouTube-csatornánkra!

Eriqo
Főállásban Informatikus kocka, de lelkében elkötelezett gamer, kütyü és immár e-autó rajongó!