Újabb kínai márka gyárthatja Európában az elektromos autóit

0

Az EU által kivetett büntetővámok elkerülése végett egy újabb kínai elektromos autómárka, a Zeekr hozná Európába az e-autóinak a gyártását.

Július eleje óta minden Kínából az EU-ba importált Zeekr járműre egy különleges, 19,9 százalékos vám vonatkozik, amely a szokásos 10 százalékos vám mellett érvényes. Mindez jelentősen korlátozza a Geely Csoport fiatal prémium márkájának, a Zeekr versenyképességét. Azt egyelőre pedig nem tudni, hogy a büntetővámot véglegesen bevezetik-e, vagy nem. Erről majd csak novemberben várható végleges döntés.

„Aktívan dolgozunk az európai lokalizációs munkákon, és megfelelő időben bejelentést is teszünk erről” – mondta Andy An, a Zeekr vezérigazgatója a Bloomberg Newsnak adott interjúban.

A Zeekr egyik előnye más kínai gyártókkal szemben, hogy anyavállalata, a Geely évek óta aktív Európában, és 2010 óta birtokolja a svéd Volvo gyártót. Továbbá a Geely a Volvóval közösen indította el az elektromos Polestar márkát is. Emellett a Geely 2022-ben megvásárolta a Smart felét, és most a Mercedes-Benzzel közös vállalkozásban működteti ezt a márkát.

A Geely erős európai jelenlétének köszönhetően a Zeekr hozzáférhet a Geely európai erőforrásaihoz, ezért elképzelhető, hogy a jövőben a Zeekr elektromos autóit a Volvo svédországi vagy a belgiumi gyáraiban is gyártani fogják. A Geelynek az Egyesült Királyságban is van egy telephelye, amely a London Electric Vehicle leányvállalatához tartozik. Itt gyártják a híres londoni taxikat.

Az EU és az USA által bevezetett új vámokkal kapcsolatban Andy An, a Geely Group elnöke, így nyilatkozott: „Sajnálatomat fejezem ki ezen politikai döntések miatt, szerintem nem ez a legmegfelelőbb irány. Ezek a döntések jelentős hatással lesznek a Zeekr nemzetközi fejlődésére.”

Eközben a Zeekr felgyorsítja nemzetközi terjeszkedését, és az idei évben megkezdi járműveinek szállítását a Közel-Kelet, Latin-Amerika és Délkelet-Ázsia kulcsfontosságú piacaira. Andy An szerint az eladások Japánban és Dél-Koreában is várhatóan jövőre indulnak el.

Értesülj időben a legfontosabb elektromos autós hírekről! Kövess minket Facebookon, X-en, Instagramon, vagy iratkozz fel Google News és YouTube-csatornánkra!

e-cars.hu
Elektromosan közlekedsz, vagy a váltáson töprengsz? Érdekelnek a legfrissebb hírek az e-autók világából, vagy foglalkoztatnak a legújabb fejlesztések az elektromosság és a fenntarthatóság területén? Akkor jó helyen jársz!