Mégsem dobja el a Nissan a Leaf nevet?

0

A következő generációs Nissan Leaf-et még idén bemutathatják, de a sorozatgyártás viszont csak 2025 márciusában indulhat el.

A Nissan Leaf esetében elég zavaros a víz mostanság, ugyanis nem igazán egyértelmű, hogy mi is a márka célja ezzel a névvel. Egyszer arról érkeznek a hírek, hogy közvetlen utód nélkül fejeződik be a két generációt megélt történet, és a helyére a Chill-Out tanulmányautóra épülő autót láthatunk majd. Ugyanakkor a legfrissebb külföldi sajtóhírek szerint a „harmadik generációs Leaf” a mai kívánalmak szerint egy crossover szintű elektromos autó lesz.

Ha hihetünk az angol Autocar magazinnak, akkor még idén bemutatkozik a legendás Nissan Leaf utódja. Sőt! A cikk szerint a Nissan hat hónapon át tartó elő-szériás gyártásban akarja kiszűrni a Leaf esetleges hibáit, aminek gyártása már augusztusban el is indulna. Ez a gyártás pedig az Egyesült Királyságban található sunderlandi gyárban valósulna meg első körben. A Nissan célja mindezzel az lehet, hogy 2025 márciusára minden a helyén legyen és indulhasson a megújult Leaf-utód sorozatgyártása. Bár a Nissan ezt a pletykát hivatalosan nem erősítette meg, jelenleg úgy nézne ki az angol üzem helyzete, hogy ott három elektromos modellt kíván gyártani a gyártó: A Qashqai és a Juke tisztán elektromos (BEV) változatát, valamint a már említett Leaf-utódot.

A Nissan brit gyárában a Leaf korábbi akkumulátor-összeszerelő sorát a Juke összeszerelő sorává alakítanák át. Ha már akkugyártás, akkor Sunderlandben épül egy második akkumulátorgyár is, amelynek éves kapacitása 12 GWh, mindez pedig 100 000 elektromos jármű legyártására elegendő. A japán autógyár nagy múltú beszállítója, az AESC tulajdonában lévő új akkumulátorgyár a következő generációs Leaf számára gyárt majd akkumulátorokat. Az AESC azt mondta, hogy ezek az akkumulátorok 30 százalékkal nagyobb energiasűrűséggel rendelkeznek majd a nagyobb hatótávolság és a jobb hatékonyság érdekében.

A következő generációs Nissan Leaf valószínűleg az Ampere AmpR Medium padlólemezén kap majd helyet. Az Ampere egy új elektromos jármű- és szoftvercég, amely a Nissan szövetségi partnerének, a Renault-csoportnak a tulajdona Európában, a japán Nissan pedig stratégiai befektető. A Nissan Chill-Out koncepció által ihletett dizájnnak köszönhetően egyedi első lámpákkal és gyorsan lejtős tetővonallal érkezhet az újdonság, amely futurisztikus megjelenést és alacsony szélellenállást biztosíthat.

Értesülj időben a legfontosabb elektromos autós hírekről! Kövess minket Facebookon, X-en, Instagramon, vagy iratkozz fel Google News és YouTube-csatornánkra!

Eriqo
Főállásban Informatikus kocka, de lelkében elkötelezett gamer, kütyü és immár e-autó rajongó!