A Xiaomi is felvenné a kesztyűt a Tesla Model Y ellen

0

Nemrég dobta piacra a Xiaomi az első teljesen elektromos autóját, de a legújabb hírek szerint már egy ráadásmodell fejlesztésében jár az okostelefon-gyártó vállalat, amivel a Tesla Model Y ellen szállna ringbe.

A kínai Xiaomi az elmúlt években igen komoly eredményeket ért el az elektronikai fogyasztási cikkek tervezésében és gyártásában. 2021 óta pedig már azt is tudni, hogy az elektromos autózásba is beszáll a vállalat. Első autójuk az SU7 nevet kapta, ami tavaly decemberben mutatkozott be Pekingben.

Az autó nagyon beindíthatta a Xiaomi vezetőségének a fantáziáját, ugyanis Lei Jun, a márka egyik alapítója azt mondta ezen a rendezvényen, hogy eltökélt céljuk a Xiaomit 15 – 20 éven belül igen komoly szintre felhozni az elektromos autógyártás terén, ami révén olyan márkákkal is képesek lesznek konkurálni, mint a Tesla, vagy éppen a Porsche. Hozzátette, hogy a cég 10 milliárd dollárt tervez befektetni, hogy megerősítse pozícióját az autóiparban, ahogyan 10 évvel ezelőtt tette az okostelefonok esetében.

Az autó pedig már most rendkívül népszerű, rengeteget eladtak belőle. A Xiaomi közzétette, hogy az értékesítés első 24 órájában 88 898 előrendelés érkezett az autóra, melyről a gyártó is elismerte, hogy eleinte veszteséges lesz a gyártása. Egyes elemzők szerint a cég akár 10 ezer dollárt is veszíthet autónkként az idén.

Ez azonban nem tartja vissza a Xiaomit attól, hogy továbblépjen a témában. A Bloomberg jelentése szerint a Xiaomi már dolgozik a második elektromos autóján, ami egy kompakt SUV/crossover modell lesz.

Nem meglepő módon a Xiaomi újdonsága a Tesla Model Y ellen szállna ringbe, mint mostanában szinte minden hasonló méretű e-autó. A Bloomberg cikke szerint egy, a témában illetékes informátor úgy tudja, hogy a Model Y már alaposan kivesézésre került a kínai gyártó által és pontosan tudják, hogy merre akarnak a saját modelljükkel elindulni. A gyártás már jövőre, vagyis 2025-ben beindulhat a  pekingi jizsuangi elektromos autógyártó üzemben, a létesítmény kibővítése után. Itt egyébként úgy tudni, hogy a Xiaomi 300 000 darabos éves gyártói kapacitást kíván kiépíteni.

Ha pedig mindez nem lenne elég, a Xiaomi a 36kr kínai magazin szerint készül egy harmadik elektromos modell bevezetésével, ami viszont elsősorban az árával kíván hódítani.

Értesülj időben a legfontosabb elektromos autós hírekről! Kövess minket Facebookon, X-en, Instagramon, vagy iratkozz fel Google News és YouTube-csatornánkra!

Eriqo
Főállásban Informatikus kocka, de lelkében elkötelezett gamer, kütyü és immár e-autó rajongó!