25 év után leállították a Smart Fortwo gyártását

0

Több mint 25 év után a Mercedes-Benz leállította Smart Fortwo gyártását. Az utolsó legyártott modell egy teljesen elektromos Smart Fortwo Cabrio modell lett, ami március végén gördült le a franciaországi Hambach gyártósoráról.

2020 végén jelentette be a Mercedes-Benz, hogy eladja a hambachi Smart gyárát az Ineosnak. Az új tulajdonos egészen március végéig folytatta a Fortwo gyártását a Smart megbízásából, de a jövőben csak a saját belsőégésű motorral hajtott járműveit fogja itt összeszerelni az Ineos.

„A terveknek megfelelően a jelenlegi kétüléses Smart EQ Fortwo coupé és cabrio modellek gyártását 2024 március végén teljesen leállítottuk.” – Mondta a cég szóvivője a Der Spiegel lapnak.

A kétüléses járművet eleinte teljesen elektromos autónak tervezték még az 1990-es években, majd többségével belsőégésű motorral is piacra dobták. A 25 év alatt több millió darabot gyártottak le a kétüléses Smartból, de ez mindig egy veszteséges modell maradt. Majd 2019-ben a Mercedes beépítette a Smart márkát a Geely-vel közös vállalatába, innen pedig a Merci levette a kezét a márkáról.

A Geely pedig köszöni szépen, kellemesen elbabrál a márkával, ugyanis a kínai vállalat az eddig ismert modelleket teljesen újragondolva visszahozza a köztudatba. A Smart kínálatában jelenleg az elektromos crossover #1, és a hozzá tartozó coupé #3 szerepel.

Értesülj időben a legfontosabb elektromos autós hírekről! Kövess minket Facebookon, X-en, Instagramon, vagy iratkozz fel Google News és YouTube-csatornánkra!

e-cars.hu
Elektromosan közlekedsz, vagy a váltáson töprengsz? Érdekelnek a legfrissebb hírek az e-autók világából, vagy foglalkoztatnak a legújabb fejlesztések az elektromosság és a fenntarthatóság területén? Akkor jó helyen jársz!