Íme a Zeekr legújabb elektromos egyterűje, a Mix

0

A Geely elektromosautó-márkája, a Zeekr egy új modell jóváhagyását kérte Kínában. A Zeekr Mix egyfajta furgon, de csak öt üléses, és jóval kisebb, mint a Zeekr nagy 009-es furgonja.

A kínai XPeng a Zeekr mellett az első márka volt, ami egy elektromos meghajtású kisbusz felvételét hozta el a kínálatába. Érdekes módon ez a kategória mostanáig tetszhalott állapotban lebegett a semmi közepén, ám egyre több gyártó akarja újra ezen autók vásárlóit megszólítani. Az XPeng Motors esetében ezt a feladatot az X9 néven futó elektromos modell kapta meg, míg a Zeekr esetében a 009. Illetve ha már szóba került a 009, akkor érdemes megemlíteni a svéd stílussal megfűszerezett Volvo EM90 típust is.

A Zeekr alapból is egy sikeres márka, a marketingesek és a mérnökök itt nagyon jó arányokkal adagolják a minőségi anyagokat és az ehhez kapcsolódó, egész jó árat. A 009 furgon is bizonyára egészen jó évet zárhatott Kínában, hiszen 2022 őszén mutatkozott be, így a tavalyi évet végig turnézhatta, és abban a kivételes helyzetbe került, hogy igazából nem sok kihívója akad. A érdeklődés a kategória iránt bizonyára megvan, hiszen akkor nem írnának most arról a kínai e-autós magazinok (cnevpost.com, carnewschina.com), hogy a Zeekr egy újabb, ezúttal kisebb méretű furgonnal kedveskedik az érdeklődőknek, Mix néven.

A típus biztosan érkezik, ugyanis már az engedélyeztetési eljáráson vesz részt az illetékes hatóságnál (MIIT – Chinese Ministry of Industry and Information Technology), ahonnan természetesen ki is kerültek a fotók és az adatok a Zeekr Mix modellről.

Kínában bevett gyakorlat, hogy az új modellek kiszivárognak a minisztériumból még azelőtt, hogy a gyártó maga kommunikálna a járműről. Minden autó szabványosított adatokkal szerepel a katalógusban, hogy a fogyasztók semleges információkat szerezhessenek és összehasonlíthassák azokat a vásárlás előtt. A katalógusba való felvétel az utolsó jelentős szabályozási folyamat, mielőtt egy modellt Kínában piacra dobnának.

A Zeekr Mix két változatát regisztrálták ebben a katalógusban, mindkettő természetesen elektromos motorral rendelkezik. A dokumentumok szerint a Mix névre hallgató újdonság 4,69 méter hosszú, 1,99 méter széles és 1,75 méter magas, tengelytávja 3,01 méter. Emiatt a Mix majdnem fél méterrel rövidebb, mint a Zeekr 009.

Az elektromos motor teljesítménye 310 kW, az NCM kémiás cellákkal ellátott akkumulátorokat pedig a Geely és a CATL vegyesvállalata szállítja. További részletek azonban egyelőre nem állnak rendelkezésre. A kínai cikkek azt tippelik, hogy a Mix az áprilisi Pekingi Autószalonon mutatkozhat majd be, és jövőre akár még Európába is eljuthat.

Értesülj időben a legfontosabb elektromos autós hírekről! Kövess minket Facebookon, X-en, Instagramon, vagy iratkozz fel Google News és YouTube-csatornánkra!

Eriqo
Főállásban Informatikus kocka, de lelkében elkötelezett gamer, kütyü és immár e-autó rajongó!