Rekord alacsony a lítium-ion akkuk ára, de az elektromos autók továbbra is drágák

0

Az elektromos autók legdrágább komponense az akkumulátor. Egy ilyen akkupakkban jellemzően lítium-alapú akkucellák vannak, amik persze kémiától függően aztán további alapanyagokat is tartalmaznak, de az alapja a lítium.

Sokan úgy vélik, hogy ha a lítium ára jelentősen esik, akkor jöhet el az olcsó elektromos autók kora. Nos, ez részben igaz, de sajnos a keletkező haszon ma még nem érvényesülhet az árakban.

A Bloomberg NEF (New Energy Foundation) tanulmánya szerint 2013-ban átlagosan 780 dollárba került egyetlen kWh kapacitás előállítása, míg 2022-ben ugyanezt legyártani már csak 139 dollárba került, ami igen jelentős áresés. Bár az idei évre némileg megdrágult az átlagos gyártási költség (150 – 161 dollár/kWh), már ez is visszamenőben van a tavalyi szintre. Sőt, egyes elemzések szerint az árak még ennél is lejjebb csökkennek hamarosan. Erről a Goldman Sachs egy új elemzésében olvashatunk és az árcsökkenés egyik hajtómotorja az olcsóbbá váló akkumulátorok lesznek. Kimutatásuk szerint 2025-re akár 40 százalékkal is olcsóbbak lehetnek majd az akkumulátorok, mint amennyibe 2022-ben kerültek ezek a komponensek.

Jogosan adódik a kérdés, hogy akkor miért drágulnak az elektromos autók, ahelyett, hogy olcsóbbak lennének? Nos, a válasz egészen egyszerű, de több irányból érdemes vizsgálni. Egyrészt az elektromos autók gyártása jelenleg még igen költséges mulatság, nem beszélve az autók fejlesztési költségeiről. Illetve ott van még az akkugyárak építésének költségei, melyeket ma már szinte egyetlen gyártó sem kerülhet meg, hiszen ilyen akku-igények mellett muszáj több lábon állni. Tehát a lényeg az, hogy a gyártónál maradó megtakarításokat ma még nem engedhetik tovább a vásárlóknak, hiszen a saját beruházási költségeiket kell elsőként visszatermelniük.

Úgy tűnik azonban, hogy a dolgok jó irányba haladnak. Egy dolog világos, ez egy meredek tanulási időszak az autógyártók számára, és ezért nyugodtan feltételezhető, hogy még néhány évbe telhet – nehéz megjósolni, hogy mennyibe –, mire a fogyasztók is szembesülhetnek az akkumulátorárak zuhanásával.

Értesülj időben a legfontosabb elektromos autós hírekről! Kövess minket Facebookon, X-en, Instagramon, vagy iratkozz fel Google News és YouTube-csatornánkra!

Eriqo
Főállásban Informatikus kocka, de lelkében elkötelezett gamer, kütyü és immár e-autó rajongó!