Nem fog olcsó elektromos autókat gyártani a Honda a GM-mel

0

A japán Honda és az amerikai General Motors már jó ideje megállapodott abban, hogy közösen fognak kifejleszteni egy olyan elektromos autós termékcsaládot, aminek főbb erényei közé tartozik az elérhető ár és az ezért nyújtott, viszonylag bőséges technikai specifikáció. Úgy tűnik azonban, hogy az együttműködés eddig tartott, az egyik fél kilépni készül a partnerségből.

Az első hírek a közösködésről még 2013-ban érkeztek meg, akkor még csak az e-autókba való akkumulátorok fejlesztése volt a kitűzött cél, ám aztán ez a munka az évek előrehaladtával egyre sokrétűbbé vállt. 2022-ben aztán bedobták a nagy hírt, miszerint mostantól az együttműködés célja természetesen további elektromos autók piacra dobása Honda logóval, de GM Ultium technikával. Az első ilyen autó 2027 körül érkezhetett volna és rögtön évi több millió elektromos jármű legyártását célozták be.

Megosztjuk a legjobb technológiánkat, tervezési és gyártási stratégiáinkat a Hondával, hogy megfizethető és kívánatos elektromos járműveket szállíthasson globális szinten, beleértve kulcsfontosságú piacainkat Észak-Amerikában, Dél-Amerikában és Kínában.” –  Nyilatkozta Mary Barra GM vezérigazgató.

A dolgok tehát mondhatni jól haladtak, ám valami történhetett, ami a Honda döntéshozóinak nem igazán tetszhetett, ugyanis Toshihiro Mibe (Honda vezérigazgató) egy, a Bloomberg Television-nek adott interjúban azt mondta, hogy az autógyártó a „változó üzleti környezet” miatt lemond arról, hogy megfizethető elektromos autókat építsen a GM-mel.

„Az elmúlt egy év vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy ez üzletileg nehéz lesz, ezért befejezzük a megfizethető elektromos járművek fejlesztésére irányuló törekvéseinket. Ezentúl a GM és a Honda külön keresi a megoldást. A jelenlegi együttműködést lezártnak tekintjük.”.

Mindezek fényében érdekes lesz megnézni a Prologue SUV életútját, ami már egy kész autó és a fenti együttműködés keretein belül készült el. Az értékesítések előkészületei már elindultak és még idén el is indulnak, hiszen legyártott, kész autók várakoznak a raktárakban.

A Honda és a GM eredetileg azt tervezte, hogy az Equinox EV várható 30 000 dolláros ára alatt kezdenek elektromos autókat gyártani. Úgy tűnik, a GM által belőtt ár nem igazán lesz életképes, ugyanis már most megemelték a várható alapárát az elektromosnak az Államokban, ami miatt egyébként több petíció is elindult a GM ellen, miszerint a GM-nek kötelessége lenne tartani a belengetett alapárat. A költségek csökkentésében talán az új Chevy Bolt segíthet majd, ami szintén Ultium alapokon újul meg, de LFP cellákkal.

Értesülj időben a legfontosabb elektromos autós hírekről! Kövess minket Facebookon, X-en, Instagramon, vagy iratkozz fel Google News és YouTube-csatornánkra!

Eriqo
Főállásban Informatikus kocka, de lelkében elkötelezett gamer, kütyü és immár e-autó rajongó!