Jöhet a Toyota és a Suzuki városi, tisztán elektromos kisautója

0

A utóbbi híreket olvasva kétségtelen, hogy a Toyota végre elkezdett ébredezni a csipkerózsika álmából. Most viszont talán olyant mutat a japán gyártó, amire sok vásárló világszerte vár: egy megfizethető, praktikus és nagy hatótávval bíró elektromos kisautót.

A japán márka első elektromos autójának kissé furcsa nevet sikerült adni, habár látni a név mögött húzódó mondanivalót, ez lett a bZ4X. A tisztán elektromos SUV bemutatója után a Toyota egyértelművé tette, hogy a közeljövőben további tisztán elektromos autókat akar piacra dobni, így nem sokkal később bemutatkozott egy BEV-maghajtású szedán is, szintén a Toyota gondozásában, ez volt a bZ3 szedán.

Ez a két autó egyértelművé tette, hogy a Toyota esetében a tisztán elektromos meghajtású autók a bZ nevet kapják majd, vagyis beyond Zero. Idén áprilisban pedig újabb két bZ modell került bemutatásra. Az egyik a bZ Sport Crossover. A bZ Sport Crossovert a Toyota a Guangzhou Automobile Grouppal (GAC) és a FAW-val közösen fejleszti, a gyártás és értékesítés azonban kizárólag a FAW és a Toyota vegyesvállalatának, a FAW Toyota Motornak a feladata lesz. A másik koncepcióautó, a bZ FlexSpace pedig egy új, középkategóriás, családi SUV-ot vetít előre, amely várhatóan a bZ4X fölé érkezik majd a Toyota kínai kínálatában. Fejlesztését a Toyota a Guangzhou Automobile Grouppal közösen végzi, a gyártást és értékesítést pedig a két cég vegyesvállalatára, a bZ4X-et is készítő GAC Toyota Motorra bízzák majd Kínában.

A fenti négy újdonság kapcsán mondhatni majdnem le is fedte a Toyota az átlagos igényeket, ám valami még hiányzik: egy elektromos kisautó, amiről el is kezdtek szállingózni az első pletykák.

A japán Best Car magazin szerint a Toyota hamarosan ráfekszik erre a témára is, itt pedig ezúttal a Suzuki segítségét fogja kérni. Mindez elsőre furcsának tűnhet, hiszen a szintén japán Suzuki eddig nem nagyon villantott elektromos autó témában, ám valamiben nagyon jók, ez pedig a kisautók tervezése és gyártása. A Toyota pedig pont ezt a tudást szeretné kihasználni és vélhetően az alábbi képen is megtekinthető Toyota tanulmányautóban fog testet ölteni a munka.

Már tavaly elmélyítette a Toyota és a Suzuki az együttműködését a kompakt elektromos járművek fejlesztése érdekében. Az fenti cikk szerint a kis Toyota elektromos crossover az e-TNGA platformon fog megépülni, ugyanazon, mint a bZ4X elektromos SUV is. A közös munka eredménye várhatóan 2025-ben mutatkozik majd meg.

Eriqo
Főállásban Informatikus kocka, de lelkében elkötelezett gamer, kütyü és immár e-autó rajongó!