Négy villanymotorral érkezik a tisztán elektromos BMW M3

0

A BMW M3-at talán senkinek nem kell bemutatni, hiszen ez a bajor márka egyik legnépszerűbb teljesítmény-orientált típusa, ami mindig a teljesítményt és a kiváló vezetési élményt helyezte maga elé, mint legfőbb célokat. Eddig természetesen kizárólag belsőégésű motorok kerültek minden M3 gyomrába, ám hamarosan ez is végleg megváltozik, ugyanis az M3 is átlép a jövőbe, ahol elektromos motorok szolgáltatják majd a fun-factor alapját.

Erről a hivatalos kommunikáció egyelőre nem történt meg, de a márka gyártási vezetője, Frank Weber egy portugál beszélgetős rendezvényen (roundtable meeting) megerősítette a résztvevőknek a korábban csak pletyka szinten létező információt. De korábban is beszélt már a témáról, hiszen a BMW i5 globális piacra dobásakor azt mondta az autós újságíróknak, hogy az első, tisztán elektromos BMW M3 2027 körül érkezik. A nagy teljesítményű elektromos jármű várhatóan a BMW következő generációs Neue Klasse padlólemezére épül majd meg.

A BMW a hónap elején mutatta be a „Vision Neue Klasse”-ját, amely bepillantást enged a csúcstechnológiás BMW-k világába. Weber megerősítette, hogy a Neue Klasse architektúrát úgy tervezték, hogy akár négy e-motort is be tudjon fogadni, melyek akár 1 MW teljesítményt is képesek leleadni. Ausztráliában tett látogatása során a BMW M vezérigazgatója, Frank Van Meel is az elektromos M3-ban rejlő lehetőségekről beszélt, kiemelve az akár 1 megawattos (1340 LE) teljesítmény ígéretét.

Weber szerint az új padlólemez-adta lehetőségek révén lehetőség lesz az igazi bolondozásra. Elég csak a BMW i4 M50-re gondolnunk, ami érdekes módon a BMW M legkelendőbb típusa jelenleg, és amiben 536 lóerő dolgozik az igazán finom vezetési élmény érdekében. Weber szerint azonban az M3 még ennél is durvább lesz, hiszen az a legismertebb M-es BMW, így annak elektromossá átemelésekor valami igazán ütőssel akarnak előrukkolni.

A BMW azt tervezi, hogy röviddel a Neue Klasse gyártásának megkezdése után piacra dobja az elektromos M3-ast is. Jó hír a benzinmotor iránt vágyódóknak, hogy ezt a verziót még egy ideig életben tartja majd a BMW, párhuzamosan az elektromos M3 értékesítésével.

Eriqo
Főállásban Informatikus kocka, de lelkében elkötelezett gamer, kütyü és immár e-autó rajongó!