A lehető leggyorsabban piacra dobja szuperakkuját a QuantumScape

0

Lassan, de biztosan fortyog a QuantumScape levese a szilárdtest akkumulátorok kapcsán. Nemrég ugyanis újabb levél érkezett a vállalat háza tájáról, amit a befektetők kapnak meg rendszeresen, mintegy tájékoztatásul annak érdekében, hogy mi történik azzal a nem kevés pénzzel, amit a vállalat fő profiljába fektettek. Vagyis a szilárdtest akkumulátorokba.

Ebben a levélben egy érdekesség olvasható, ami alapján az feltételezhető, hogy a vállalat egy újabb lépést tett a valóban és tömeges méretekben is elérhető szilárdtest akkucellák felé. Ez pedig nem más, mint egy „szoros együttműködés egy jelentős autóipari szereplővel”. Itt némi találgatásba kell bocsátkoznunk, mert bár konkrét nevet nem említ a QuantumScape, de mivel a Volkswagen az egyik legnagyobb befektetőjük, vélhetően a VW mérnökeivel dolgoznak együtt. A meg nem nevezett vásárlóval való együttműködés célja az, hogy a technológiát a lehető leggyorsabban az elektromos járművek piacára vigye.

A QuantumScape szerint az első kereskedelmi termék egy QSE-5 jelzésű akkumulátorcella lesz, ami 800 Wh/l energiasűrűséget kínál és körülbelül 15 perc alatt 10-80 százalékra feltölthető. Ez már egy továbbfejlesztett cella, amit az elmúlt évek prototípusaiból építettek meg.

Ezen cellák egyik legfontosabb újítása egy jobb katódanyag. Az új anyag állítólag négyzetcentiméterenként 5 mAh töltést tesz lehetővé. Ez több, mint a QuantumScape korábbi katódjai esetében (3,1 mAh/cm2) és egyben a „kereskedelmi cellákban”, például a 2170-es akkumulátorcellában (~4,3 mAh/cm2) használt katódokhoz képest is, amelyek a „mai legkeresettebb elektromos járműveket táplálják”. Itt bizonyára a Tesla Model Y-ra gondoltak a beszámoló megírói.

Ezek szép dolgok és összhangban vannak a vállalat alapcélkitűzéseivel, melyek a gyorsan tölthető és tartós akkucellák kifejlesztéséről szólnak. Azonban a QuantumScape azt is elismeri, hogy bár 2023-ban sok kihívással kellett már szembenézniük, de a QSE-5 cella kapcsán nem ismernek lehetetlent és mindent megtesznek a mielőbbi sikeres fejlesztések érdekében.

Ezek a munkálatok is vélhetően a vállalat San Jose-béli üzemében zajlanak, ahol már 2021-ben megépítettek egy pilot gyártósort annak érdekében, hogy minél jelentősebb haladást érhessenek el a gyártás kapcsán. Úgy néz ki tehát, hogy a Volkswagen nagyon jó helyre tette a pénzét és ha a QuantumScape valóban elkészül a cellájával, igen jelentős előnyre tehetnek szert.

Eriqo
Főállásban Informatikus kocka, de lelkében elkötelezett gamer, kütyü és immár e-autó rajongó!